Επταπλασιάστηκαν οι τραυματισμοί από τη χρήση υπολογιστών

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Πόνοι στην πλάτη και προβλήματα στην όραση είναι οι ήδη γνωστές επιπτώσεις από τη χρήση υπολογιστών, αλλά ο αριθμός των τραυματισμών που προκαλούνται κυρίως από την πτώση της οθόνης στα μικρά παιδιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 1994, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής, ο αριθμός των τραυματισμών που συνδέονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές επταπλασιάστηκε από το 1994 ως το 2006.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Τραυμάτων στο Πανεθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Οχάιο κατέγραψαν περισσότερες από 78.000 περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών που συνδέονται με τους υπολογιστές και τον εξοπλισμό τους. Οι τραυματίες αυτοί μεταφέρθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων των ΗΠΑ ανάμεσα στο 1994 και το 2006.

Στη διάρκεια 13 χρόνων οι τραυματισμοί αυξήθηκαν κατά 732%, ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτού των σπιτιών που απέκτησαν υπολογιστή την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 93% των τραυματισμών προκλήθηκαν στα σπίτια. Στα αίτια των τραυματισμών καταγράφονται οι πτώσεις εξαρτημάτων των υπολογιστών πάνω στους χρήστες.

Η οθόνη είναι το εξάρτημα των υπολογιστών που συνδέεται περισσότερο με τους τραυματισμούς. Το 2003 το ποσοστό αυτό ήταν 37,1%, αλλά τρία χρόνια μετά μειώθηκε στο 25,1%, επειδή οι βαριές και μεγάλες οθόνες αντικαταστάθηκαν από τις λεπτές των υγρών κρυστάλλων.

Τα παιδιά, μικρότερα των πέντε ετών, είναι εκείνα που τραυματίζονται περισσότερο και πιο συχνά. Μάλιστα το 75,8% των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες φέρουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

πηγή Ημερησία online