Καταφεύγουν στο νυστέρι για αθλητικό σώμα

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών οι οποίοι παίρνουν απόφαση για πλαστική επέμβαση προκειμένου να εξαφανίσουν σωματικές ατέλειες. Γένους αρσενικού το 40% των επεμβάσεων

Ο αριθμός των ανδρών που παίρνουν την απόφαση για πλαστική επέμβαση δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα τον αντίστοιχο των γυναικών, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ταμπού αρχίζουν να καταρρίπτονται καθώς το 30-40% όσων καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική είναι αρσενικού γένους.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών που δεν ακολουθούν την πεπατημένη κάνοντας επεμβάσεις ρουτίνας όπως η λιποαναρρόφηση και η ρινοπλαστική, αλλά ζητούν από τους γιατρούς την ενίσχυση με μοσχεύματα σημείων όπως οι μηροί και οι γλουτοί με σκοπό να φαίνονται περισσότερο αθλητικοί.

Τα μοσχεύματα είναι συνήθως φτιαγμένα από σιλικόνη ή μαλακό πλαστικό και τοποθετούνται στην επιλεγμένη περιοχή από μία μικρή τομή η οποία έχει μήκος περίπου ένα εκατοστό.

Η εγχείρηση για την τοποθέτηση των μοσχευμάτων έχει διάρκεια περίπου 1-2 ώρες και το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 4.000 - 6.000 ευρώ.

«Το 40% της πελατείας μου είναι άνδρες και συνήθως ζητούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της γυναικομαστίας, λιποαναρρόφηση, ρινοπλαστική κλπ. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις. Η ανόρθωση μηρών και γλουτών με μοσχεύματα δεν είναι κάτι τόσο συνηθισμένο αλλά γίνεται.

Δεν μπορώ να πω ότι τα προθέματα σιλικόνης είναι κάτι που δεν ζητά κανένας», λέει ο πλαστικός χειρουργός Εμμανουήλ Δασκαλάκης, ο οποίος παραδέχεται πάντως ότι οι επεμβάσεις αυτές δεν τον βρίσκουν σύμφωνο καθώς εμπεριέχουν κινδύνους για τον άνθρωπο που θα τα τοποθετήσει στο σώμα του, χωρίς παράλληλα να ωφελούν την υγεία του.

«Δεν αρνούμαι ότι έχω κάνει τέτοιες επεμβάσεις, αλλά προσωπικά είναι κάτι που αποφεύγω όσο μπορώ αφού οι επιπλοκές που μπορούν να προκληθούν είναι σημαντικές. Αν για μία επέμβαση έχω πιθανότητες επιπλοκών της τάξης του 30% δεν θα την κάνω. Είναι αρκετά επικίνδυνο», σημειώνει ο κ. Δασκαλάκης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει όποιος κάνει αυτού του είδους την επέμβαση είναι η μόλυνση στην περιοχή που έχει χειρουργηθεί. Ο συνήθης χρόνος ανάρρωσης κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως δεκαπέντε ημέρες, περίοδος κατά την οποία ο ασθενής θα πρέπει να ελαττώσει τη σωματική δραστηριότητα και να μην κουράζεται.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τα μοσχεύματα που τοποθετούνται είναι μόνιμα, υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθούν και να κάνουν την περιοχή να φαίνεται ασύμμετρη.

«Στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να κάνει μία τέτοια επέμβαση θα πρέπει να επιλέξει πολύ προσεκτικά τον άνθρωπο που θα τον χειρουργήσει. Ο ασθενής θα πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξει τον αριθμό των επεμβάσεων που έχει κάνει ο γιατρός και να ζητήσει φωτογραφική τεκμηρίωση με την οποία θα μπορεί να δει το "πριν" και το "μετά" διαφόρων επεμβάσεων», συμβουλεύει ο κ. Δασκαλάκης.

ΨΗΛΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
Οι πολλαπλές επιλογές που έχουν πλέον οι άνδρες, σε συνδυασμό με το τέλος των προκαταλήψεων, έχουν φέρει την Ελλάδα πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις. Από στοιχεία της Παγκόσμιας Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), σε σύνολο 42 χωρών, η Ελλάδα κατέχει τη 18η θέση όσον αφορά τον αριθμό των πλαστικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με 9.783 επεμβάσεις.

Σε αυτό τον αριθμό, ωστόσο, δεν υπολογίζονται οι επεμβάσεις που γίνονται από πλαστικούς χειρουργούς που δεν είναι μέλη του ISAPS, οπότε οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το τελικό νούμερο στις 15.000 ετησίως.

Ακόμα και με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, ωστόσο, η Ελλάδα ξεπερνάει, μεταξύ άλλων, την Αγγλία (8.114), την Ιταλία (5.400), τη Δανία (7.680) και τη Σουηδία (4.902). Τα πρωτεία βέβαια διατηρούν οι ΗΠΑ με 76.091 επεμβάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επεμβάσεων σε άτομα κάτω των 21 ετών (23,94%) αφού πάνω από αυτή βρίσκονται μόνο η Νότια Αφρική (45,71%), το Περού (28,92%) και η Κολομβία (28,57%).

Στέλιος Βογιατζάκης
svogiatzakis@pegasus.gr
ethnos.gr