Όλη η αλήθεια για τη ζάχαρη

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Kατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά για την ζάχαρη. Και όμως, η ζάχαρη παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας. Μήπως τελικά μπορείτε να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές τον γλυκό καφέ;

Η ζάχαρη, όπως και το άμυλο είναι υδατάνθρακας. Μπορούμε να την βρούμε σε διάφορες μορφές, η γεύση όμως παραμένει ίδια. Η φρουκτόζη, για παράδειγμα βρίσκεται στα φρούτα και το μέλι, η λακτόζη βρίσκεται στο γάλα ενώ η σουκρόζη, η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, προστίθεται στα ποτά και στα γλυκά.

Η γλυκόζη είναι η πιο απλή μορφή ζάχαρης. Αποτελεί μέρος των διαφόρων ειδών ζάχαρης και είναι βασικό συστατικό του αμύλου το οποίο περιέχεται στα ζυμαρικά, στο ψωμί, στα δημητριακά, στις πατάτες και στα προϊόντα ολικής. Η γλυκόζη είναι επίσης η μορφή της ζάχαρης που κυκλοφορεί στο αίμα και παρέχει ενέργεια στον οργανισμό και κυρίως στον εγκέφαλο, στους μυς και στην καρδιά.
H ζάχαρη περιέχει απλά σάκχαρα, απαραίτητα για την διατροφή μας, ιδιαίτερα όταν χρειαζόμαστε άμεση τόνωση και ενέργεια. Tα απλά σάκχαρα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Απλά σάκχαρα περιέχει και το μέλι αλλά και τα φρούτα.

Για να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει οι θερμίδες από την κατανάλωση ζάχαρης να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Όταν θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας αλλά και την ενεργητικότητά σας, καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν απλά σάκχαρα.
Τα σάκχαρα τα χρειαζόμαστε περισσότερο στο ξεκίνημα της ημέρας μας. Θα σας δώσουν άμεσα ενέργεια, γι'αυτό βάλτε μέλι στις φρυγανιές σας και ζάχαρη στον καφέ σας.

Ακόμα καλό θα ήταν να καταναλώνετε τροφές με σάκχαρα μια ώρα περίπου πριν την γυμναστική. Θα τροφοδοτήσετε τους μυς με την απαραίτητη γλυκόζη που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η κόπωση που μπορεί να αισθάνεστε κάποιες ημέρες οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Επιλέξτε τροφές όπως φρούτα, μέλι, ζάχαρη, που θα βοηθήσουν να αυξηθούν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης.

zougla online