Ο αυστηρός γονεϊκός έλεγχος στην διατροφή του παιδιού έχει αποτέλεσμα

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι γονείς προσπαθούν να ασκήσουν αυστηρό έλεγχο στην διατροφή του παιδιού τους, έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί και να μην ισχύει τελικά.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Obesity ερευνητές από την Ιατρική Σχολή «Μπράουν» και του Νοσοκομείου «Μίριαμ» του Ρόουντ Aϊλαντ μελέτησαν σχεδόν 800 ζευγάρια μητέρα-παιδί με περίπου ίσο αριθμό αγοριών και κοριτσιών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μητέρες που ασκούσαν αυστηρό έλεγχο στις διατροφικές τους συνήθειες από μικρή ηλικία δεν ήταν πιθανότερο συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους να πάρουν πολύ βάρος μέχρι την ηλικία των εννέα ετών.

Μάλιστα, τα αγόρια των οποίων οι μητέρες ασκούσαν περισσότερο έλεγχο στις διατροφικές τους επιλογές μεταξύ τεσσάρων και επτά ετών, ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν περιττό βάρος μεταξύ επτά και εννέα ετών.

Όταν τα κορίτσια έπαιρναν γρήγορα βάρος μεταξύ τεσσάρων και επτά ετών, οι μητέρες τους ήταν πιθανότερο να προσπαθήσουν να περιορίσουν την διατροφή τους σε μετέπειτα ηλικιακά ορόσημα. Το ίδιο όμως δεν ίσχυε για τα αγόρια.

Ο αυστηρός έλεγχος της διατροφής από τους γονείς είναι συχνά μια αντίδραση και όχι η αιτία της λήψης περιττών κιλών των παιδιών.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι ο έλεγχος των σιτιστικών πρακτικών της μητέρας πιθανόν να μην προκαλεί την αύξηση του βάρους όπως έδειχναν παλαιότερες μελέτες.

Μάλιστα ο έλεγχος ως έναν βαθμό μπορεί τελικά να είναι ωφέλιμος στο να διατηρεί το παιδί ένα σωστό βάρος.

Πάντως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πολλά περιττά κιλά που παίρνουν τα κορίτσια όχι όμως και τα αγόρια, προκαλούν τον αυστηρότερο έλεγχο της μητέρας.

Η μελέτη πάντως αντικατοπτρίζει και άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι γονείς είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν ή να ανησυχήσουν την κατάσταση περιττού βάρους στα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια.

Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να αντιπροσωπεύουν την ευαισθησία των κοινωνικών αξιών για τα κορίτσια που πρέπει να είναι αδύνατα ενώ τα αγόρια έχουν το κοινωνικό ή σωματικό πλεονέκτημα να είναι λίγο παχύτερα.

Πάντως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να καθησυχάσουν όσους γονείς ανησυχούν ότι ο αυστηρός διατροφικός έλεγχος που ασκούν στο παιδί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Πηγή: Reuters Health