Φυτεύουν «κοριούς» με ένα κλικ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ανθεί στο Ίντερνετ η αγορά προγραμμάτων που επιτρέπουν υποκλοπή των επικοινωνιών ακόμη και σε «αρχάριους»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση προγραμμάτων υποκλοπής κινητών, τα οποία διατίθενται μέσω Ίντερνετ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ιταλού ειδικού, οι συσκευές που μπορεί να παρακολουθούνται στην Ελλάδα ίσως να φτάνουν το 5% επί του συνολικού αριθμού, ενώ κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στην Αθήνα αναλαμβάνει την εγκατάσταση προγράμματος υποκλοπής.

«Για να παραγγείλουμε το πρόγραμμα θα πρέπει να μας δώσετε τον δεκαπενταψήφιο σειριακό αριθμό (σ.σ.: ΙΜΕΙ) του κινητού που θέλετε να παρακολουθείτε. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι λειτουργεί μόνο στα μοντέλα κινητών που αναγράφονται στο site μας. Περνάτε από το κατάστημα, μας δίνετε τον σειριακό αριθμό και 950 ευρώ και εμείς μέσα σε 10 ημέρες σας παραδίδουμε το πρόγραμμα για να το εγκαταστήσετε στο κινητό που θα παρακολουθείτε. Μπορείτε να μας φέρετε τη συσκευή στο κατάστημα για να το εγκαταστήσουμε εμείς», λέει υπάλληλος καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στην Αθήνα. Στο ερώτημα αν εγγυάται όλες τις λειτουργίες που διαφημίζονται για το πρόγραμμα υποκλοπών, η απάντηση του υπαλλήλου έχει ως εξής: «Μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την προώθηση των SΜS από το κινητό που παρακολουθείτε στη συσκευή σας, τη γνωστοποίηση των αριθμών και των ωρών κατά τις οποίες πραγματοποιούνται οι κλήσεις καθώς και την ενεργοποίηση του μικροφώνου της συσκευής για να ακούτε τις συνομιλίες σε κοντινή απόσταση από το κινητό. Όσο για τη λειτουργία της συνακρόασης, αρκετοί πελάτες έχουν μείνει ικανοποιημένοι, όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα γίνεται πάντα, και αυτό γιατί στην Ελλάδα η μία εταιρεία χρησιμοποιεί κάποιες φορές τις κεραίες της άλλης και εκεί γίνεται μπέρδεμα».

Όπως επισημαίνει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) «μερικά βασικά στοιχεία που καλύπτει η νομοθεσία περί απορρήτου των επικοινωνιών είναι το περιεχόμενο της επικοινωνίας (φωνή, εικόνα, δεδομένα), η ταυτότητα του καλούντος και του καλουμένου, καθώς και τα δεδομένα θέσης της τερματικής συσκευής (γεωγραφικός εντοπισμός)». Ως εκ τούτου, η χρήση προγραμμάτων παρακολούθησης κινητών είναι παράνομη.

«Ακόμα και αν ο χρήστης έχει συναινέσει στην παρακολούθηση, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τότε πρόκειται περί παρανομίας. Επιπλέον, επειδή οι τηλεφωνικές συνομιλίες πραγματοποιούνται από δύο μέλη, αν έχει συναινέσει μόνο το ένα και πάλι είμαστε εκτός νομικού πλαισίου», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της ΑΔΑΕ κ. Σωκράτης Κάτσικας. «Απ΄ όσο γνωρίζω τον τελευταίο χρόνο που είμαι μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχουμε δεχθεί καταγγελίες για τη χρήση προγραμμάτων υποκλοπής σε κινητά», συμπληρώνει. «Οι εκτιμήσεις μου ότι στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία μπορεί να παρακολουθείται έως και το 5% των κινητών βασίζονται στις πολύ μεγάλες πωλήσεις που κάνουν αυτά τα προγράμματα μέσω του Διαδικτύου», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μαξ Μαϊελάρο, ιδιωτικός ερευνητής με έδρα το Μιλάνο, που είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στο «Νewsweek» πως και στη Γαλλία και στη Γερμανία το 3% των κινητών πιθανόν να έχει εγκατεστημένα προγράμματα υποκλοπής.

Ακόμα όμως και αν οι παραπάνω εκτιμήσεις του Ιταλού ιδιωτικού ερευνητή ακούγονται «παραφουσκωμένες», η ευκολία χρήσης της νέας γενιάς προγραμμάτων υποκλοπής έχει πείσει τους επιστήμονες πληροφορικής ότι στο μέλλον η χρήση τους θα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

«Παρ΄ ότι δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, το ποσοστό 5% για παρακολουθήσεις κινητών ακούγεται πολύ υψηλό για την Ελλάδα. Όμως, όσο περισσότερο συγκλίνουν οι τεχνολογίες της κινητής τηλεφωνίας και των υπολογιστών, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η εξάπλωση τέτοιου είδους προγραμμάτων», σημειώνει ο κ. Κάτσικας.

Ήδη σήμερα περισσότερα από 200 sites πωλούν λογισμικό υποκλοπής. Οι τιμές εκκινούν από 100 δολάρια για μία απλή λειτουργία- όπως για παράδειγμα η καταγραφή των αριθμών με τους οποίους επικοινωνεί ο χρήστης- και φθάνουν έως και 1.500 δολάρια.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Από την εξάπλωση του λογισμικού, οι ειδικοί συνάγουν ότι παρακολουθείται το 5% των κινητών στην Ελλάδα

5 μέτρα προστασίας του κινητού

Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό ΡΙΝ σε τρίτους. Αλλάξτε το αρχικό ΡΙΝ και χρησιμοποιήστε κάποιο καινούργιο με όσο το δυνατόν πιο δύσκολο συνδυασμό

Να έχετε το κινητό πάντα μαζί σας ούτως ώστε να μην μπορέσει κάποιος να εγκαταστήσει σύστημα υποκλοπής

Όταν χρησιμοποιείτε την τεχνολογία Βluetooth, να έχετε ενεργοποιημένη τη δυνατότητα σύνδεσης με κωδικό ασφαλείας και να χρησιμοποιείτε με προσοχή το WiFi

Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές και μην αποθηκεύετε άγνωστα αρχεία που δέχεστε μέσω Βluetooth, μηνυμάτων ΜΜS, e-mail ή από ιστοσελίδες του Ίντερνετ

Να κάνετε συστηματικό έλεγχο στους λογαριασμούς για τυχόν χρεώσεις σε μηνύματα SΜS/ΜΜS που δεν έχετε στείλει ή για χρεώσεις για δεδομένα που δεν έχετε κατεβάσει από το Ίντερνετ

ΠΗΓΗ: Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών/ Δρ Γιάννης Ασκοξυλάκης από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας
«Εμείς πουλάμε το πρόγραμμα και δεν ευθυνόμαστε για τη χρήση του...»

ΕΝΑ ΑΠΟ τα πλέον διαδεδομένα προγράμματα, του οποίου η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 2006, είναι το FlexiSpy:

σύμφωνα με τους κατασκευαστές του- η εταιρεία ονομάζεται Vervata και έχει έδρα στην Ταϊλάνδη- μπορεί να παρακολουθεί τα γραπτά μηνύματα, τα e-mail, το αρχείο κλήσεων, τις συνομιλίες και την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο κάτοχος του κινητού. Οι ελληνικές σελίδες στο Ίντερνετ που αναφέρονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περισσότερες από 600.

Ανάλογα με το μοντέλο και την κατασκευάστρια εταιρεία του κινητού, κυμαίνονται και οι δυνατότητες παρακολούθησης του FlexiSpy. Μέχρι στιγμής το εν λόγω λογισμικό υποστηρίζει υποκλοπές δεδομένων σε συσκευές Βlackberry, iΡhone, Νokia, καθώς και σε αυτές που έχουν λειτουργικό σύστημα Windows Μobile.

«Η έρευνά που έχουμε πραγματοποιήσει σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο δείχνει ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει νόμος που να καθιστά την πώληση του FlexiSpy παράνομη: πρώτον δεν παραπλανάται ο χρήστης να εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα που δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς κάνει. Η εγκατάσταση του προγράμματος καθιστά ξεκάθαρο το γεγονός ότι θα συλλεχθούν στοιχεία. Δεύτερον, το πρόγραμμά μας χρησιμοποιείται για την προστασία των παιδιών, για διαχείριση κλήσεων εξ αποστάσεων και για άλλους λόγους.

Επομένως δεν είναι το πρόγραμμα, αλλά η χρήση του που έχει νομικές επιπλοκές», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Άτιρ Ραϊχάν, στέλεχος της Vervata, που απέφυγε να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για τις πωλήσεις του FlexiSpy στην Ελλάδα. «Μετά το λανσάρισμα του FlexiSpy έχουμε λάβει μεγάλο αριθμό μαρτυριών από πελάτες μας που έπιασαν τους συντρόφους τους να τους απατούν, τα παιδιά τους να φέρονται ανάρμοστα αλλά και από στελέχη εταιρειών που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα για τον εντοπισμό “άπιστων” υπαλλήλων», δηλώνει ο ίδιος και υποστηρίζει ότι το FlexiSpy είναι ίδιο με τα προγράμματα που εγκαθίστανται σε υπολογιστές για να αποτρέπουν ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως το σερφάρισμα ανηλίκων σε σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. «Αυτό που κάναμε είναι να μεταφέρουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα κινητά. Με την επόμενη έκδοση του προγράμματος αναμένεται η λειτουργία της συνακρόασης να μην εξαρτάται από τις ρυθμίσεις του δικτύου κινητής τηλεφωνίας», υποστηρίζει ο κ. Ραϊχάν.

Σύμφωνα με τη Vervata, το μόνο που χρειάζεται για την εγκατάσταση του FlexiSpy είναι η κατοχή του τηλεφώνου για 15 λεπτά και να έχει σύνδεση με το Ίντερνετ: ο «υποκλοπέας» κατεβάζει στη συσκευή το πρόγραμμα, το εγκαθιστά και κάνει τις ρυθμίσεις όπως αναγράφονται στις αναλυτικές οδηγίες χρήσης. Από αυτό το σημείο και μετά, υποστηρίζει η εταιρεία, είναι έτοιμος να παρακολουθεί το κινητό στο οποίο έχει βάλει το πρόγραμμα.

«Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και το άδειασμα της μπαταρίας πολύ γρήγορα, ενώ εσείς δεν έχετε πραγματοποιήσει πολλές κλήσεις και χρησιμοποιείτε το κινητό ως συνήθως, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τις συνδιαλέξεις και τα μηνύματά σας», λέει ο κ. Μαϊελάρο.

πηγή