ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την ασφάλεια, τον πολιτισμό και το περιβάλλον στους δρόμους
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: ΔΡΟΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΡΟΜΟΣ ΖΩΗΣ
Για την ασφάλεια, τον πολιτισμό και το περιβάλλον στους δρόμους
Ενημέρωση Νο2, Παλλήνη 1.5.2009
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: ΔΡΟΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΡΟΜΟΣ ΖΩΗΣ
Η δεύτερη συνάντηση ενεργών πολιτών πραγματοποιήθηκε στην Παλλήνη, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην ιδιαίτερα επικίνδυνη Λεωφόρο Μαραθώνος, με τον συντονισμό του Νίκου Γιαννή. Στη συνάντηση, εκτός των ιδρυτών, συμμετείχαν ο Διοικητής της Τροχαίας Αν.Αττικής κ.Παπακωνσταντίνου και η Πρόεδρος και ιδρυτής του «Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μϋλωνάς» κα Βασιλική Μυλωνά.
Η συνάντηση παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Διοικητής της Τροχαίας ανέφερε ότι το 91% των δυστυχημάτων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα – οδική συμπεριφορά, ότι η κυκλοφοριακή αγωγή πρέπει να αποτελέσει μάθημα στα σχολεία, η εκπαίδευση και η διαδικασία παροχής διπλωμάτων οδήγησης πρέπει να είναι ουσιαστική και σωστή, η τροχονομική αστυνόμευση θα πρέπει να γίνεται σωστά, αυστηρά και εντατικά, τονίζοντας πως στην Αττική Οδό υπάρχουν 280 κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και ζήτησε την ηθική στήριξη της Τροχαίας από την πλευρά των πολιτών. Η κα Β.Μυλωνά υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα σημειώνονται 5-6 θάνατοι ημερησίως από αυτοκινητιστικά, οι νεκροί είναι περί τους 2.000 ετησίως, 10.000 οι ανάπηροι και 1.500.000 επισκέψεις στα νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο! Τόνισε ότι αυτά που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι πολλά.
Αποφασίσθηκε η εκπόνηση και υλοποίηση προγράμματος με τίτλο ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: ΔΡΟΜΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΡΟΜΟΣ ΖΩΗΣ, με την εθελοντική συμμετοχή των συντελεστών του Μαραθώνιου Παρατηρητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθεί ειδική εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και θα εκδοθεί και διανεμηθεί σε επίκαιρα σημεία της Λ.Μαραθώνος ειδικό έντυπο. Μεταξύ των ιδεών που προτάθηκαν ήταν, προτού δοθεί το δίπλωμα οδήγησης να υποχρεώνονται όλοι να επισκέπτονται νοσοκομεία όπως το ΚΑΤ στους χώρους νοσηλείας από τροχαία ατυχήματα, οι παραβάτες να καλούνται να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία σε νοσοκομεία, Δήμους, δρόμους κ.λπ., να εντοπιστούν τα πιο επικίνδυνα σημεία της Λ.Μαραθώνος ώστε να εξετάσουμε ειδικές παρεμβάσεις, να ζητείται από τους Συλλόγους, ειδικώς δε από αυτούς Γονέων και Κηδεμόνων να υποβάλλουν συστηματικά έγγραφα αιτήματα προς τη Νομαρχία με κοινοποίηση στην Τροχαία, να απαιτούμε από τους Δήμους να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τα πρόστιμα της Τροχαίας που εισπράττουν κατά τον προορισμό τους, δηλαδή για την οδική ασφάλεια και όχι για άλλους σκοπούς. Τέλος, όσοι συλλαμβάνονται για υπερβολική ταχύτητα, για επικίνδυνη οδήγηση ή σε κατάσταση μέθης, να προσκαλούνται, αντί της καταβολής του προστίμου και της αφαίρεσης διπλώματος, να γίνονται δωρητές των οργάνων τους, εφόσον φυσικά το αποδέχονται και εγγράφως επιτόπου συγκατατίθενται προς τούτο.
Η δημιουργία του Μαραθωνίου Παρατηρητηρίου Πολιτών και η αποτελεσματική παρέμβαση του θα συμβάλλει στο μέλλον στην ανάδειξη της Μαραθώνιας διαδρομής, την ήπια και ποιοτική ανάπτυξη και τη διατήρηση και προαγωγή της ασφάλειας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, ένθεν κακείθεν της Λ.Μαραθώνος και σε όλο το μήκος της. Η πρωτοβουλία είναι ανεξάρτητη από δημοτικές, νομαρχιακές και κομματικές παρατάξεις και σκοπιμότητες, καθώς και από ιδιωτικά συμφέροντα και κερδοσκοπικές επιδιώξεις. Οφείλουμε ως πολίτες να κάνουμε κάτι για όλους, ειδικώς δε για τα παιδιά μας και τους νέους, ώστε η πανέμορφη Ανατολική Αττική να δακρύζει στους δρόμους όλο και λιγότερο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου