Νωρίτερα μπαίνουν πλέον τα κορίτσια στην εφηβεία

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

ΝΩΡΙΤΕΡΑ κατά έναν χρόνο φαίνεται ότι μπαίνουν σήμερα τα κορίτσια στην εφηβεία σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί με βάση την ηλικία που αναπτύσσεται το στήθος στα κορίτσια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 995 κοριτσιών από τη Δανία, όπου διαπιστώθηκε ότι το στήθος τους άρχισε να αναπτύσσεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 9,86 ετών, όταν στα 1.100 κορίτσια που εξετάσθηκαν την περίοδο 1991-1993 ο μέσος όρος ήταν τα 10,88 έτη. Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τους λόγους αυτής της διαφοράς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Οι αλλαγές
Αν και η πρώιμη ανάπτυξη του στήθους αποδόθηκε αρχικά στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, οι μετρήσεις της μάζας του σώματος δεν επιβεβαίωσαν αυτή την υπόθεση. «Αλλαγές στην ανάπτυξη, όπως στην πρώιμη εφηβεία, μπορεί να σχετίζονται με τη γενική υγεία του πληθυσμού», τόνισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Λίζε Ακσγκλάεντε. «Φυσικά, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι βλέπουμε τόσο μεγάλη διαφορά στην ηλικία ανάπτυξης του στήθους σε τόσο μικρό διάστημα.

Δεν ξέρουμε τον λόγο και τι μπορεί να σημαίνει για ένα κορίτσι», προσέθεσε. Ένα από τα στοιχεία που ανησυχεί τους επιστήμονες, είναι ότι η πρόωρη εφηβεία συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους στην ενήλικη ζωή. Διαφορές- αν και μικρότερης τάξηςπαρατηρήθηκαν και στην έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Σήμερα ο κύκλος της αρχίζει για τα κορίτσια 3 μήνες νωρίτερα σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά πάντα ανάμεσα στα 12 και 13 έτη.
Πηγή ΤΑ ΝΕΑ ONLINE