Το τρύπημα του λοβού των αυτιών για την τοποθέτηση σκουλαρικιών και τυχόν προβλήματα

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ένα τόσο απλό τσιμπιματάκι και κάτι που θεωρούμαι πολύ εύκολο και ακίνδυνο μπορεί να προκαλέσει και τον θάνατο για κάποιο ευπαθές κοριτσάκι.

Το σκουλαρίκι είναι γνωστό, στο Δυτικό κυρίως κόσμο, ως γυναικείο κόσμημα που φοριέται στο αυτί. Τα πρώτα σκουλαρίκια χρονολογούνται ήδη από την εποχή του Χαλκού και είχαν πέραν του κοσμητικού χαρακτήρα και θρησκευτικές ιδιότητες.
Εκτός από το λοβό του αυτιού έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλα σημεία του σώματος για την τοποθέτηση σκουλαρικιών, όπως για παράδειγμα η μύτη, η γλώσσα, οι θηλές των μαστών, ο ομφαλός και τα γεννητικά όργανα

ολοένα και περισσότεροι νέοι, γυναίκες και άνδρες, τρυπούν όχι μόνο τα αυτιά τους, αλλά και άλλα σημεία του σώματός τους, για να τοποθετήσουν ένα ή και περισσότερα σκουλαρίκια. Αυτή λοιπόν η συνήθεια που διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνίες δυστυχώς δεν είναι άμοιρη σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

Την αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου την έδωσε μία επιπλοκή, που παρουσιάσθηκε μετά από τρύπημα αυτιού για την τοποθέτηση σκουλαρικιών σε μία νέα κοπέλα 30 ετών. . Πρόκειται για την εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή αυτών), μίας επιπλοκής ιδιαιτέρως σπάνιας μετά από τρύπημα για τοποθέτηση σκουλαρικιού, δεδομένου ότι μόνο δύο άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν περιγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία Η συγκεκριμένη γυναίκα εμφάνισε ενδοκαρδίτιδα της τριγλώχινος βαλβίδας από σταφυλόκοκκο δύο εβδομάδες μετά από το τρύπημα των λοβών των αυτιών της και αφού είχε προηγηθεί τοπική λοίμωξη από τον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό.

Οι συνήθεις επιπλοκές είναι η αλλεργική δερματίτιδα και οι τοπικές λοιμώξεις ή αποστήματα από σταφυλόκοκκο και άλλα επικίνδυνα βακτήρια όπως ψευδομονάδα και στρεπτόκοκκο. Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να επεκταθούν μέσω της μικροβιαιμίας, που προκαλείται και να προκαλέσουν λοίμωξη σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος (ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα, βροχοπνευμονία). Εξίσου σημαντική, ίσως και πιο επικίνδυνη, είναι η περίπτωση προσβολής από ηπατίτιδα Β και C, ενώ παρόλο που δεν έχει αναφερθεί, δεν είναι απίθανη η προσβολή από τον ιό του AIDS μέσω μολυσμένων εργαλείων

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν θα πρέπει να μας κάνουν να αποφεύγουμε το τρύπημα για την τοποθέτηση σκουλαρικιών. Η απάντηση είναι όχι. Όμως θα πρέπει να έχουμε γνώση των κινδύνων και να απαιτούμε τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από αυτούς που διενεργούν το τρύπημα, οι οποίοι θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και ενσυνείδητοι επαγγελματίες. Άλλωστε δεν είναι σπάνια η περίπτωση του τρυπήματος των αυτιών από φίλους ή από πλανόδιους πωλητές σκουλαρικιών.

Θα πρέπει να γίνονται όλα αυτά τα τρυπήματα από άτομα που έχουν ιατρική εκπαίδευση και που μπορούν τόσο να προλάβουν τα προβλήματα με την σωστή και ιατρικά ελεγμένη τεχνική αλλά και να αναγνωρίσουν τις τυχών επιπλοκές από αυτή την ενέργεια.
Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάπωτε αυτή η μάστιγα πρέπει να εξαληφθεί. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε όσο μπορούμε την νεολαία. Πέρασαν πολές δεκαετήες για να καταλάβουμε οτι το κάπνισμα ΒΛΑΠΤΕΙ. Μάλλον χρειάζεται να περάσουν άλλες τόσες για να καταλάβουμε οτι οι τρύπες είναι θανατηφόρες????

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον τη μαστιγα της ανορθογραφιας πρεπει να εξαλειψουμε