Τα 7 λάθη του 21ου αιώνα

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου τα ξέρεις. Ηρθε η ώρα να διαβάσεις για τα επτά κακά του σύγχρονου. Μάθε ποια είναι, πώς θα τα αποφύγεις και μαζί πώς θα γλιτώσεις χρόνο, χρήμα και θα βελτιώσεις την υγεία σου.

Η τεχνολογία εξελίσσεται, οι συνήθειες αλλάζουν, οι ρόλοι στις σχέσεις μεταλλάσσονται κι εσύ δεν πρέπει να μείνεις πίσω. Βγες μπροστά από την εποχή σου με αυτές τις συμβουλές.

1. Μουσική: Η επίθεση των ιπτάμενων ακουστικών ξεκίνησε. «Τα επίπεδα θορύβου στον πλανήτη είναι κατά 300% υψηλότερα σε σχέση με αυτά που ήταν πριν από 30 χρόνια. Ο θόρυβος στο κέντρο της πόλης μπορεί πολλές φορές να φτάσει και τα 90 ντεσιμπέλ» λέει ο ειδικός για την ηχορύπανση στην κυβέρνηση της Αγγλίας, Tony Hale. «Κανένα πρόβλημα» μπορεί να σκεφτείς, αφού έχεις το MP3 player στα αυτιά σου, το οποίο μπορεί με άνεση να υπερκαλύψει το θόρυβο της πόλης. «Οι δυνατότητες ήχου στα περισσότερα MP3 players ξεπερνάνε τα 100 ντεσιμπέλ. Αυτό ισοδυναμεί με το να κάθεσαι στα πέντε μέτρα από ένα κομπρεσέρ» λέει ο Hale. Οπως καταλαβαίνεις, δεν είναι και ό,τι καλύτερο στα αυτιά σου επί καθημερινής βάσης.
Λύση: Πολλές συσκευές MP3 έχουν τη δυνατότητα να κλειδώνουν τα επίπεδα του ήχου τους μέχρι ενός ορίου - αυτό το ονομάζουν και smart volume. Θέσε τον μέγιστο ήχο που μπορεί να παραγάγει το MP3 σου στα 90 ντεσιμπέλ και ταυτοχρόνως επένδυσε σε ακουστικά που περιορίζουν τον ήχο του περιβάλλοντος που φτάνει στα αυτιά σου (τσέκαρε τα MicroBuds στο Πλαίσιο).

2. Δουλειά: Υπερωρίες και ξενύχτια στο γραφείο. Οι ώρες στο γραφείο πολλές φορές μοιάζουν με βαρέλι χωρίς πάτο. Οσο χρόνο κι αν δουλέψεις, το οκτάωρο δεν γεμίζει με τίποτα. Στην κυριολεξία, το ωράριό σου ξεχειλώνει, αλλά και πάλι η δουλειά σου δεν έχει γίνει. Ερευνητές από την εφημερίδα Journal of Occupational and Environmental Medicine στην Ιαπωνία -στη χώρα όπου υπάρχει ειδική λέξη, που δηλώνει τη δουλειά μέχρι θανάτου (Karoshi)- ανακάλυψαν ότι οι αυξημένες ώρες εργασίας στο γραφείο διπλασιάζουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσεις καρδιακό επεισόδιο στη ζωή σου. Κακά νέα για εμάς, από τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορούμε να τρώμε τόσο σούσι, μία από τις τροφές-φύλακες της καρδιάς, όσο οι Ιάπωνες.
Λύση: Πρόσφατη έρευνα από τη Microsoft έδειξε ότι αυτοί που έχουν δουλειές γραφείου σπαταλούν τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα σε μη παραγωγικό χρόνο ή σε άσκοπα μίτινγκ. Για να το αλλάξεις αυτό μπορείς να ακολουθήσεις ένα tip από τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ -το οποίο το αποκαλεί «θεωρία της ροής»- για να μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα το χρόνο σου στο γραφείο. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ποτέ δεν προγραμματίζει ένα μίτινγκ, αλλά αν αυτό εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πρόθυμος να λάβει μέρος σε αυτό. Το συμπέρασμα: «Μην προγραμματίζεις τίποτα, το οποίο δεν έχεις σκοπό να πραγματοποιήσεις αμέσως» λέει ο Adrian Monck, συγγραφέας του βιβλίου Crunch Time. Αν κάποιος προτείνει ένα μίτινγκ, πες «ωραία, ξεκινάμε;» αντί για «κάτσε να δω τι γίνεται στην ατζέντα μου».

3. Ιντερνετ: Διαδικτυακοί φίλοι που αποδεικνύονται απατεώνες. Το καύσιμο για την επανάσταση που συντελέστηκε στο Facebook δεν ήταν μόνο εκκολαπτόμενοι pop star και teenagers που είχαν διάθεση για κουβέντα. Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ερευνητικό όμιλο Comscore, άνθρωποι ηλικίας πάνω από τα 35 είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες κι αυτό το γεγονός μπορεί να σου κοστίσει πολλές φορές κάτι παραπάνω από το λογαριασμό σου στο παροχέα του Ιντερνετ. «Οι χρήστες μοιράζονται μεταξύ τους τέτοιου είδους πληροφορίες, όπου μπορούν να προσελκύσουν πολλούς πλαστογράφους ταυτοτήτων στο Διαδίκτυο» λέει ο Owen Roberts, ειδικός στον εντοπισμό κλεφτών προσωπικών στοιχείων στην Callcredit, και συνεχίζει: «Φωτογραφίες, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, τόπος γέννησης και η οικογενειακή κατάσταση είναι μερικά από τα στοιχεία τα οποία ψάχνουν».
Τελευταία έρευνα της Callcredit βρήκε ότι το 30% των σελίδων περιέχει αρκετές πληροφορίες, για να μπορέσει ένας απατεώνας να πλαστογραφήσει την ταυτότητά σου. Από την άλλη πλευρά, ερευνητές της Equifax δηλώνουν ότι, αν πέσεις θύμα απάτης, χρειάζεσαι τουλάχιστον 300 ώρες για να μπορέσεις να καθαρίσεις το όνομά σου - πολλές ώρες για να πάνε χαμένες.
Λύση: «Ο πιο εύκολος τρόπος για να κρατήσεις τους απατεώνες μακριά από το προφίλ σου είναι να παραποιείς περιστασιακά τα στοιχεία σου» λέει ο Roberts και συνεχίζει: «Μπορείς απλώς να αλλάξεις την ημερομηνία της γέννησής σου». Δεν φτάνει όμως να κάνεις εσύ καλά το καμουφλάζ σου αν υπάρχουν τα στοιχεία σου στις σελίδες των κολλητών σου. «Τσέκαρε και τις ιστοσελίδες των φίλων σου. Ολη η ασφάλειά σου μπορεί να χαθεί αν υπάρχουν τα στοιχεία σου αλλού. Γι' αυτό πες σε όλους να τα κατεβάσουν» λέει ο Roberts. Μπορεί να είναι μεγάλη διαδικασία, αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολο από το να σβήσεις το τατού με το σκορπιό από το μπράτσο σου.

4. Τεχνολογία: Χαμένες φωτογραφίες στον σκληρό δίσκο. Μερικές φωτογραφίες -όπως αυτή που κοιτάς κάτω από το φουστάνι της Μέριλιν Μονρό στο Μαντάμ Τισό- είναι ανεκτίμητες. Αλλά στην εποχή της ψηφιακής εικόνας, στην οποία ζούμε, συχνά αποθηκεύεις τα ηλεκτρονικά αρχεία σου χωρίς back-up. Αυτό έχει αποτέλεσμα όλες οι αναμνήσεις σου να είναι εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη κατάρρευση του σκληρού του υπολογιστή σου. Ο Kroll Ontrack, ειδικός στην ανάκτηση δεδομένων από «χτυπημένους» δίσκους, υποστηρίζει: «Η πιο συχνή αιτία για να χάσει κάποιος τα δεδομένα του είναι ένα πιθανό σφάλμα στο hardware (κατά 44%). Η δεύτερη αιτία είναι ένα πιθανό ανθρώπινο λάθος από το χρήστη (κατά 32%). «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι τουλάχιστον το 1/3 των πολιτών δεν κάνει back-up στις ηλεκτρονικές φωτογραφίες του» υποστηρίζει ο Lee Sharrocks, ειδικός της ασφάλειας πληροφοριών στη Symantec UK. Ενας ειδικός στην ανάκτηση δεδομένων μπορεί να σε χρεώσει από 200 ευρώ και πάνω για να βρει τις χαμένες φωτογραφίες σου - και πάλι δεν θα είσαι σίγουρος ότι θα δεις κάποια στιγμή ξανά τη φωτό με τη Μονρό.
Λύση: Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να φυλακίσεις μια για πάντα τις αναμνήσεις σου είναι πολύ απλός και δεν θα αλλάξει σε τίποτα την ψηφιακή καθημερινότητά σου. «Τα διαδικτυακά site φωτογραφιών είναι μία πολύ καλή επιλογή για να κρατάς τις φωτογραφίες σου και να έχει πρόσβαση όποια στιγμή θέλεις» λέει ο Jason Crantz, photo editor του φωτογράφου Patrick McMullan. Sites όπως το Shutterfly.com ή το Ofoto.com είναι είτε ελεύθερα είτε απαιτούν την αγορά μόνο ενός αντιτύπου το χρόνο για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. «Ολοι οι σκληροί δίσκοι κάποια στιγμή καταρρέουν, άρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις και δεύτερο για να κρατάς εκεί τα back-up σου» λέει ο Crantz. Με περίπου 75-80 ευρώ θα μπορέσεις να βρεις αρκετούς σκληρούς εξωτερικούς δίσκους, κοντά στα 500GB, στις μεγάλες αλυσίδες των ηλεκτρονικών.

5. Σχέσεις: Μυστικά και ψέματα. Ζούμε στον 21ο αιώνα, όλη μέρα μπορεί να ανοίγουμε e-mail που δεν μας ενδιαφέρουν -και στην τελική δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη ζωή μας- και, ακόμα χειρότερα, τα ανακυκλώνουμε και στους γύρω μας. Νιώθουμε ότι κυνηγάμε συνεχώς την είδηση, θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε τι συνέβη στην κοινωνία και ξεχνάμε να δούμε τι συμβαίνει με τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ερευνητές από την British Psychological Society βρήκαν ότι το 85% των αντρών νιώθουν ότι έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό ο χρόνος που έχουν για τον εαυτό τους σε σχέση με το χρόνο που είχε η προηγούμενη γενιά - οι πατεράδες τους. «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς δίνει την αίσθηση ότι όλος ο χρόνος μας είναι ήδη κατειλημμένος και δεν υπάρχει τίποτα για τον εαυτό μας» λέει ο σεξολόγος Martin Klein, συγγραφέας του βιβλίου Sexual Secrets, και συνεχίζει: «Αυτό το συναίσθημα το ενισχύουν με την απομόνωσή τους και τη μη επικοινωνία με τους γύρω τους, πράγμα το οποίο δεν αντιμετώπισαν οι πρόγονοί τους».
Λύση: Τα ψέματα σε μια σχέση μπορεί να είναι από ασήμαντα (π.χ. δεν πέταξα εγώ τα παπούτσια κάτω από το κρεβάτι) μέχρι και πολύ σημαντικά (π.χ. δεν γνωρίζω καμία Μαρία, λάθος νούμερο θα ήταν). Είναι όμως τα πρώτα σημάδια της ατομικής απομόνωσης του άντρα από τη σχέση του. «Ενα από τα πιο συχνά και κοινά ψέματα-μυστικά στον άντρα είναι ο φόβος του για την απόδοσή του» λέει ο Klein και συνεχίζει: «Δεν πρέπει να φτάνουν οι άντρες στη λύση του μπλε χαπιού. Καλύτερα είναι να συζητάνε με τη σύντροφό τους το φόβο τους κι έτσι να της δίνουν τη δυνατότητα να του πει ότι δεν πειράζει». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να χαλαρώσεις, να επιδιώξεις ερωτική συνεύρεση και να δεις αν όντως χρειάζεσαι τη βοήθεια του χαπιού.

6. Μετρητά: Η προσπάθειά σου να αγοράσεις έναν καλύτερο κόσμο. Μαζεύεις τρεις τρεις τις τσάντες της ανακύκλωσης, κάνεις όσο περισσότερο ποδήλατο μπορείς -αφήνοντας το αυτοκίνητο στο γκαράζ- κι έχεις κάνει δώρο σε όλους τους κολλητούς σου την ταινία του Αλ Γκορ An Inconvenient Truth. Η οικολογική συνείδησή σου είναι ανεπτυγμένη -κι αυτό είναι πολύ καλό- αλλά δεν πρέπει να σε οδηγεί σε πολλές παγίδες, που έχουν φτιάξει αρκετές εταιρείες για να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους αυτό το κίνημα. Πολλά οικολογικά προϊόντα και πολλές πράσινες επιλογές, τις οποίες θα συναντήσεις στην αγορά, πρέπει να τις ψάχνεις καλά, γιατί μπορεί να μη σε συμφέρουν οικονομικά. Ενα παράδειγμα από το εξωτερικό θα σε κάνει να καταλάβεις τι εννοούμε: η Norwich & Peterborough στη Μεγάλη Βρετανία έδινε την «πράσινη επιλογή» στους πελάτες της να πάρουν δάνειο από αυτήν, με την προοπτική ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια των αποπληρωμών, με τους τόκους θα φύτευε οκτώ δέντρα το χρόνο. «Πολλές από αυτές τις επιλογές είναι απλώς διαφημιστικά τεχνάσματα και σε οδηγούν στο να χάσεις χρήματα» λέει ο οικονομολόγος Neil Faulkner, από το fool.co.uk.
Λύση: Αν διάλεγες το προϊόν της Norwich & Peterborough, θα σε επιβάρυνε στην πενταετία με περίπου 4.000 ευρώ επιπλέον -σε σχέση με κάποιο άλλο προϊόν σταθερού επιτοκίου- για ένα δάνειο κοντά στα 200.000 ευρώ. Με αυτά τα λεφτά που θα γλίτωνες θα μπορούσες να φυτέψεις πολύ περισσότερα από 40 δέντρα και θα σου είχαν μείνει και λεφτά στην άκρη. «Δεν έχω βρει ακόμη κάποια αξιόπιστη πράσινη επιλογή για δάνειο, η οποία θα έχει κάποιον πραγματικό σκοπό» λέει ο Faulkner.

7. Υγεία: Στο «κόκκινο» οι ρυθμοί της καθημερινότητας. Ποια είναι η τελευταία φορά που ξύπνησες πρωί καθημερινής και πήγες μέχρι το κοντινότερο περίπτερο να χαζέψεις τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων; Πρέπει να γυρίσεις στα φοιτητικά χρόνια για να βρεις τέτοια ανάμνηση; Στην καθημερινότητά σου νιώθεις τυχερός αν προλάβεις να πάρεις στο χέρι ένα macchiato-to-go πριν μπεις στο αυτοκίνητο. «Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιο αυξημένοι από ποτέ» λέει ο Richard Wiseman, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire. «Η ταχύτητα στη ζωή μας έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία 13 χρόνια» λέει ο καθηγητής, που ηγείται μίας έρευνας για τους ρυθμούς της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον Stephen Palmer, από το Center for Stress Management στο Εδιμβούργο, το άγχος στον σύγχρονο άντρα συσσωρεύεται επειδή δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να φάει και να γυμναστεί καλά. Ετσι δεν μπορεί να αποφορτίσει τον εαυτό του μέσω της γυμναστικής, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στο αλκοόλ.
Λύση: «Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που έχουν αυξήσει κατά 10% τις πιθανότητές του να αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα» λέει ο Palmer και συνεχίζει: «Μία λύση σε αυτήν την ανυπόφορη ταχύτητα είναι ο λεγόμενος και "κανόνας ηρεμίας των έξι δευτερολέπτων". Για παράδειγμα, όταν χτυπάει το τηλέφωνό σου, μην το σηκώσεις αμέσως. Πάρε βαθιά ανάσα, άφησέ το δύο ή τρεις φορές να χτυπήσει και στη συνέχεια σήκωσέ το. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να πάρεις στα χέρια σου τον έλεγχο της ταχύτητας με την οποία λειτουργείς». Τέλος, άκου και μία συμβουλή από τον ψυχολόγο Alvin Baraff για τις ημέρες τον διακοπών σου. «Κατά τη διάρκεια των διακοπών σου δεν χαλαρώνεις όπως πρέπει αν ψάχνεις extreme εμπειρίες» λέει ο Baraff. Αντικατάστησε λοιπόν το bungee-jumping με ένα μυθιστόρημα δράσης.
Πηγή MensHealth