Γραμμή SOS για παιδιά και εφήβους

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εργο της Ενωσης «Μαζί για το παιδί» που αποτελεί ομπρέλα δέκα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων

Της Μαριας Δεληθαναση

Η πρώτη τηλεφωνική γραμμή για παιδιά και εφήβους λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη γραμμή 112-25, την οποία μπορεί να καλέσει καθένας δωρεάν (χάρη σε ευγενή χορηγία του ΟΤΕ) για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια, παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ή πάσχουν από βαριές ασθένειες, με ειδικές ανάγκες. Τη γραμμή αυτή δημιούργησε η Ενωση «Μαζί για το παιδί» που αποτελεί ομπρέλα δέκα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ν. Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», κ. Ιωάννης Παπαδάτος, η ανάγκη δημιουργίας της γραμμής προέκυψε από τα πάμπολλα ερωτήματα γονιών. Σε μια βάση δεδομένων συμπεριλήφθηκαν όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν για παιδιά και εφήβους· όταν δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σε κάποιο πρόβλημα, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που απαντούν στα τηλεφωνήματα κρατούν τον αριθμό του καλούντος και επανέρχονται. Από τις 150 κλήσεις που έγιναν στον ένα μήνα λειτουργίας της γραμμής, τρεις αφορούσαν κακομεταχείριση παιδιών και τα περιστατικά παραπέμφθηκαν αντιστοίχως στις Εισαγγελίες Αθηνών και Ηρακλείου. Πολλές αφορούν προβλήματα αλκοολισμού εφήβων -ένα πρόβλημα που αυξάνεται γεωμετρικά, σημειώνει ο κ. Παπαδάτος- και μαθησιακές δυσκολίες.

Η Ενωση «Μαζί για το παιδί» δημιουργήθηκε πριν από 13 χρόνια από 10 οργανώσεις που προσφέρουν εθελοντική εργασία και πόρους.

Οι οργανώσεις

«Οι Φίλοι της Μέριμνας» -με προσωπική, τραυματική εμπειρία απώλειας αγαπημένου προσώπου οι περισσότεροι- δούλεψαν για δυο χρόνια με τις οικογένειες, τους φίλους και τους δασκάλους των επτά εφήβων του σχολείου της Φαρκαδόνας, που πέθαναν στο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, προκειμένου να τους πείσουν για τη δυνατότητα αντίστροφης μέτρησης. Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» είναι ένα οικοτροφείο άριστης καθαριότητας και περίθαλψης για παιδιά με βαριά πνευματική και κινητική υστέρηση. Η «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών» στην Αργυρούπολη, πάντα σε ετοιμότητα, υιοθετεί κάθε καινοτομία και μαζί με το Ιδρυμα «Θεοτόκος» έφεραν στη χώρα τη θεραπευτική ιππασία και το κολυμβητήριο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που όντας συχνά σε υπερτονία, χαλαρώνουν μέσα στο νερό και γίνονται πιο ευκίνητες οι αρθρώσεις τους. Οι «Φίλοι του Παιδιού» δημιούργησαν στο Μεταξουργείο παιδικό σταθμό για μονογονεϊκές και σε ανέχεια οικογένειες. Η «Πνοή» βοηθά τις οικογένειες νεογέννητων και παιδιών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπεία κρατικών νοσοκομείων παρέχοντας στέγη στους αφικνούμενους από επαρχία, καλύπτοντας τα έξοδα εξετάσεων που γίνονται στο εξωτερικό, ακόμη και αγοράζοντας μηχανήματα για τις ΜΕΘ, αφού -όπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Παπαδάτος- τα οικονομικά των νοσοκομείων είναι πλέον σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτές οι οργανώσεις μαζί με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, το Ιδρυμα Κοινωνικής Εργασίας-Χατζηπατέρειο, την «Παιδική Στέγη» και την Πανελλήνια Ενωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη δημιούργησαν την Ενωση «Μαζί για το Παιδί».

Υπό την αιγίδα της Ενωσης και χάρη σε γενναία χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δημιουργείται στο παράρτημα του Αγλαΐα Κυριακού, στη Λ. Συγγρού, το πρώτο «Κέντρο Χρόνιας Παρέμβασης - Αποκατάστασης» παιδιών. «Αν δεν δεις το ποτήρι μισογεμάτο, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», σημειώνει ο κ. Παπαδάτος. Για όποιον θέλει να βοηθήσει το έργο της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» υπάρχουν τρεις λογαριασμοί στις Τράπεζες Eurobank Ergasias, Εθνική και Αγροτική.

Πηγή