7 στα 100 Ελληνόπουλα έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Θλίψη και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης κατά τη διάρκεια της διημερίδας «Ανήλικοι σε βίαιο περιβάλλον», που έγινε στα Τρίκαλα και αφορούσε στη μάστιγα της παιδικής κακοποίησης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Τρικάλων με την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων και τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Χαρακτηριστικότερο όλων το 66% των παιδιών που υφίστανται καθημερινά σωματική τιμωρία ως μέσο επιβολής τιμωρίας, ενώ όπως τόνισαν οι επιστήμονες ιδιαίτερης προσοχής χρήζει και το γεγονός πως μεγάλο κομμάτι -αν όχι τα περισσότερα κρούσματα- σεξουαλικής βίας σε βάρος μικρών παιδιών καταγράφονται μέσα ή γύρω από το οικογενειακό περιβάλλον.

Μιλώντας για το θέμα ο ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης ανέφερε: «Το ζήτημα της βίας κατά των παιδιών είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες. Φαίνεται ότι και στην Ελλάδα 1% με 2% των παιδιών κάθε χρόνο υφίστανται σωματική βία, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από 53% έως 66% υφίσταται καθημερινά σωματική τιμωρία ως μέσο πειθαρχίας και επίσης ένα ποσοστό 5% με 6,5 % εκτίθεται κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας σε σεξουαλική βία κάποιας μορφής.

Ένα μεγάλο κομμάτι της σεξουαλικής βίας φαίνεται ότι λαμβάνει χώρα μέσα ή γύρω από την οικογένεια. Με αυτή την έννοια και αυτές οι εκδηλώσεις, αλλά και οι δράσεις και ενέργειες που αποσκοπούν είτε στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων αυτών είτε στην ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών και την ανάπτυξη μιας άλλης συνείδησης στην αντιμετώπιση και στην έγκαιρη αναγνώριση αυτού του φαινομένου, αλλά πάνω από όλα στην πρόληψή του θεωρούμε ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία» είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος, επισημαίνοντας ότι ο Συνήγορος του Παιδιού έχει χειριστεί περισσότερες από 1.700 υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις δικαιωμάτων ανηλίκων.

«Δυστυχώς η εκπαίδευσή μας δεν διαθέτει ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στα σύγχρονα ζητήματα της βίας. Επίσης, δυστυχώς στην κοινότητα δεν υπάρχουν δομές και υπηρεσίες επαρκείς που να μπορούν να υποστηρίξουν την οικογένεια που βρίσκεται σε κρίση, που παραμελεί τα παιδιά της και δεν μπορεί να τα φροντίσει σωστά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τη συνειδητότητα όλων των επαγγελματιών, αλλά και των πολιτών για το γεγονός ότι κάθε παιδί του οποίου παραβιάζονται τα δικαιώματα, ή όταν βρίσκεται σε κίνδυνο θα πρέπει να έχει στο πλάι του ενήλικες και ανήλικους, που λειτουργούν σαν προστάτες των δικαιωμάτων του» τόνισε ο κ. Μόσχος.

Η διημερίδα, που την παρακολούθησαν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και γονείς, ολοκληρώθηκε με το εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή