Φοβικοί γονείς - παιδιά ανυπεράσπιστα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Γνωρίζουν τα λιγότερα για το Διαδίκτυο, ανησυχούν περισσότερο από τους Ευρωπαίους, αλλά αντί να μάθουν να το χρησιμοποιούν προτιμούν να... κατασκοπεύουν τα παιδιά τους!

Αγχώδεις και φοβικοί παρουσιάζονται οι Ελληνες γονείς σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνουν για να τα προστατέψουν είναι ελλιπή, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα που παρουσιάστηκε χθες από τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου «Saferinternet» με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Μόνο οι μισοί γονείς έχουν εγκατεστημένο λογισμικό φιλτραρίσματος του διαδικτυακού περιεχομένου και/ή λογισμικό ελέγχου των διαδικτυακών δραστηριοτήτων, ενώ σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων γονέων (36%) καταφεύγει στην... παρακολούθηση για να μάθει τι κάνει το παιδί του όταν κάθεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, παραβιάζοντας έτσι την ιδιωτικότητά του.

Τι δείχνει η έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χώρα μας, από την πανευρωπαϊκή έρευνα (Ευρωβαρόμετρο - «Ασφαλής χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε. - η άποψη των γονέων») προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Πέντε στους 10 Ελληνες γονείς δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο (τελευταία θέση στην Ε.Ε. των «27»).

- Το 35% των γονέων δεν θέτει κανένα περιορισμό στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους.

- Το 36% των Ελλήνων γονέων ελέγχει πάντα το ιστορικό πλοήγησης αφού τα παιδιά τελειώσουν το σερφάρισμα (πρώτη θέση στην Ε.Ε. «27») και ένα 29% πάντα τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τις υπηρεσίες Instant Messaging (πρώτη θέση στην Ε.Ε. «27»).


- Τρεις στους 10 Ελληνες γονείς δεν κάθονται ποτέ μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά σερφάρουν.

- Οι Ελληνες ανησυχούν πιο πολύ από όλους τους Ευρωπαίους για το ενδεχόμενο να αποκαλύψουν τα παιδιά τους τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο (52%).

- Οι Ελληνες γονείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη αναφορικά με τον βαθμό ανησυχίας για το ενδεχόμενο απομόνωσης από την πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο (66%).

«Οι γονείς θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους. Οπως έμαθαν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, έτσι θα πρέπει να μάθουν και το Διαδίκτυο. Δεν μπορούν να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των παιδιών τους, αυτός είναι κακός γονεϊκός έλεγχος», υπογράμμισε, χθες, παρουσιάζοντας την έρευνα η επικεφαλής του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου, δρ Βερόνικα Σαμαρά.

Η παρενόχληση

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε επίσης η πανευρωπαϊκή τηλεοπτική και διαδικτυακή καμπάνια με θέμα την ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying), ενώ ομιλητές από ποικίλους χώρους υπογράμμισαν την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς, να ενημερωθούν, να μπουν σε καλύτερη επικοινωνιακή τροχιά με τα παιδιά τους και να τα εμπιστευθούν.

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσαν οι ομιλίες δώδεκα παιδιών από την ομάδα νέων του Ελληνικού Κόμβου που ανέπτυξαν θέματα σχετικά με το Διαδίκτυο (γονεϊκός έλεγχος, προσωπικά δεδομένα, cyberbullyin, gaming κ.τ.λ.) και επισήμαναν την ανάγκη να ενισχυθούν οι ενημερωτικές δράσεις. *

Ευρωβαρόμετρο - «Ασφαλής χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε. - η άποψη των γονέων»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε γονείς παιδιών ηλικίας 6-17 ετών. Περίοδος: 9-17 Οκτωβρίου 2008. Αριθμός συνεντεύξεων: 12.750 γονείς στα 27 κράτη-μέλη, περίπου 500 συνεντεύξεις ανά χώρα.


Πηγή


Tags: , , ,