Oδηγίες για γονείς με άποψη

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σήμερα, σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπάρχουν πολλοί τηλεοπτικοί δέκτες και μία ή περισσότερες οθόνες υπολογιστή. Οι περισσότερες από τις παρακάτω συμβουλές μπορούν να είναι χρήσιμες όχι μόνο για την τηλεόραση αλλά και για κάθε είδους οθόνη.

1. Κρατήστε μακριά την τηλεοπτική συσκευή και τον υπολογιστή από τα παιδικά δωμάτια.
Είναι δύσκολο να έχετε τον έλεγχο του τι βλέπουν τα παιδιά σας αν υπάρχει συσκευή ή υπολογιστής στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης, έτσι τα ενθαρρύνετε να μην βγαίνουν από αυτό παρά ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν ενεργά στην οικογενειακή ζωή.

2. Μην αφήνετε τα πολύ μικρά παιδιά να βλέπουν τηλεόραση και μην τη χρησιμοποιείτε ως μπέιμπι-σίτερ.
Σίγουρα θα ψάξετε πολύ προσεκτικά αν αποφασίσετε να προσλάβετε κάποιον να κρατάει το παιδί σας. Κάντε το ίδιο και με τα τηλεοπτικά προγράμματα.

3. Κλείστε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή όταν συζητάτε για κάτι.
Οι ευκαιρίες για συζήτηση μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι λίγες. Προσπαθήστε να τις αξιοποιήσετε. Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας: δεν μπορούμε να συζητήσουμε όταν προσέχουμε μήπως χάσουμε κάποια σκηνή από την αγαπημένη μας σειρά.

4. Εφαρμόστε οικογενειακώς μια τηλεοπτική δίαιτα.
Φροντίστε να βλέπετε ως οικογένεια όση τηλεόραση είναι απαραίτητη. Θυμηθείτε όμως, ότι οι εξαντλητικές δίαιτες σπάνια έχουν θετικά αποτελέσματα!

5. Προγραμματίστε εναλλακτικές δραστηριότητες.
Αν το παιδί βαριέται, θα καταφύγει στη μικρή οθόνη ή στο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αν έχετε στερέψει από ιδέες, ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα ή στις δουλειές ρουτίνας του σπιτιού (δηλαδή προσπαθήστε να τα κρατάτε απασχολημένα).

6. Μην τοποθετείτε την τηλεοπτική συσκευή σε κεντρικό σημείο του χώρου όπου συγκεντρώνεστε καθημερινά.
Προτιμήστε πιο «άβολα» σημεία του σπιτιού. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι βλέπουν λιγότερη τηλεόραση αν η θέση της συσκευής είναι σχετικά άβολη.

7. Δημιουργήστε ένα σύστημα κουπονιών.
Τα παιδιά παίρνουν ένα κουπόνι κάθε φορά που βλέπουν τηλεόραση ή παίζουν με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Τα μη χρησιμοποιημένα κουπόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εναλλακτικές δραστηριότητες: βόλτα με τους φίλους, περίπατοι στην εξοχή κλπ.

8. Χρησιμοποιήστε το βίντεο.
Αν κάποια εκπομπή που αξίζει να παρακολουθήσετε όλοι μαζί προβάλλεται σε ώρες ακατάλληλες (π.χ. κατά τη διάρκεια γευμάτων, ή σχολικής εργασίας) γράψτε την στο βίντεο και ορίστε εσείς κάποια συγκεκριμένη ώρα για να την παρακολουθήσετε.

9. Δείτε εσείς τις εκπομπές που παρακολουθούν τα παιδιά ή παίξτε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μαζί τους.
Ελέγξτε το περιεχόμενο των εκπομπών που βλέπουν. Έτσι θα μπορείτε να το σχολιάσετε μαζί τους και ανάλογα να τους επιτρέψετε να το παρακολουθήσουν ή όχι. Μην έχετε τύψεις αν τους απαγορέψετε κάτι που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους εξηγώντας το λόγο της επιλογής σας.

10. Βάλτε πρόγραμμα στην τηλεθέαση.
Συζητήστε μαζί με τα παιδιά για το ποιες ώρες μπορούν να ξοδεύουν μπροστά στην οθόνη. Συμβουλευτείτε το πρόγραμμα και συνεργαστείτε μαζί τους για την τελική επιλογή.

11. Συζητήστε για το τι βλέπουν.
Επειδή δεν μπορείτε να είστε πάντα παρόντες φροντίστε να συζητάτε με τα παιδιά για τις εκπομπές που βλέπουν ή για τα παιχνίδια που παίζουν στον υπολογιστή. Κάντε σχόλια και αφήστε τα παιδιά να μιλήσουν για ό,τι βλέπουν.

12. Κλείστε ραντεβού μπροστά στην οθόνη.
Το σαββατοκύριακο μελετήστε όλοι μαζί το τηλεοπτικό πρόγραμμα της εβδομάδας και αποφασίστε ποιο ή ποια προγράμματα μπορείτε να δείτε όλοι μαζί και σημειώστε το ραντεβού κάπου ώστε να το βλέπουν όλοι (όπως κάνετε για παράδειγμα για κάποια επίσκεψη ή γιορτή).

13. Σήματα καταλληλότητας.
Δώστε –σε συνεργασία με τα παιδιά σας– τα δικά σας σήματα καταλληλότητας στις διάφορες εκπομπές. Για παράδειγμα πράσινος κύκλος για εκπομπές που δεν περιέχουν καθόλου σκηνές βίας, ή σεξ ή τρόμου, κίτρινος κύκλος για εκπομπές που έχουν ελάχιστες σκηνές τέτοιου είδους και απαιτούν προσοχή και κόκκινος κύκλος αν κάποια εκπομπή παρά το γεγονός ότι από το κανάλι εμφανίζεται ως κατάλληλη για παιδιά, περιέχει σκηνές που δεν εγκρίνετε.

Πήγη Παρατηρητήριο αγωγής & εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας