Πώς θα ανταπεξέλθουμε;
Πώς θα προστατευτούμε και πώς θα προστατέψουμε;
Ο θυμός είναι ένα από τα 6 βασικά συναισθήματα του ανθρώπου. Τον αισθανόμαστε από νεαρή ηλικία και όταν τον νιώθουμε σημαίνει....Υγεία, Ψυχική Υγεία!
Πότε ο θυμός παύει να είναι υγεία;
Όταν μας διακατέχει και μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε οι αλάνθαστοι και ότι έχουμε πάντα δίκιο.
Ο θυμός είναι το διάχυτο αίσθημα που μας κατέχει όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε αδικηθεί. Άλλες φορές πάλι θυμώνουμε με τον εαυτό μας και συγκεκριμένα, όταν πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ανταποκριθεί σωστά σε μια κατάσταση.
Όσο μπορεί να μας απελευθερώσει ο θυμός, άλλο τόσο μπορεί να μας δεσμεύσει καθώς δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα γύρω μας που δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Διαχείριση θυμού:
Μυστικά για τη διαχείριση του θυμού είναι να:
-
Παρατηρούμε τον εαυτό μας στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Αυτό είναι μια παρεξηγήσιμη έννοια καθώς πολλές φορές το ταυτίζουμε με το να μη νιώθουμε άνετα.... Κι όμως, είναι μια συμβουλή που για να πετύχει πρέπει να είμαστε άνετοι και αυθόρμητοι. Οι θυμοί μας είναι πληροφορίες για τα συναισθήματά μας, τους ανθρώπους γύρω μας κα. Αν κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε ή ότι για να τους ελέγξουμε σημαίνει ότι θα τους εξαφανίσουμε, τότε δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Το ίδιο σκεφτόμαστε για τη χαρά; Είναι το μόνο αποδεκτό συναίσθημα; Είναι άδικο να μην αποδεχόμαστε και τους θυμούς μας.
-
Το να διατηρούμαστε ψύχραιμοι σε κατάσταση θυμού είναι επίσης κάτι που ακούγεται οξύμωρο χωρίς να είναι! Ο θυμός, όπως κάθε άλλο συναίσθημα, έχει άμεση και αμφίδρομη σχέση με το σώμα μας. Όταν ένα ερέθισμα μας θυμώσει, το σώμα ανταποκρίνεται με κοκκίνισμα, κόπωση, μυϊκούς πόνους, εφίδρωση ή αφυδάτωση, βήχα, αίσθημα «πνιξίματος», ζάλη και άλλα πολλά. Άρα, η βιολογική μας πλευρά ξεσπά τον θυμό, όπως και να έχει!! Η γνωστική μας πλευρά που μας κάνει να διαφέρουμε ριζικά από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο είναι και το μυστικό κλειδί στην πόρτα της υπομονής και της ψυχραιμίας. Το να διασταλλούν οι κόρες των ματιών μας είναι αδύνατον να το ελέγξουμε, το να ανέβουν οι καρδιακοί παλμού το ίδιο, συνεπώς θα πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε την γνωστική μας ψυχραιμία καθώς η βιολογική μας πλευρά «ξεσπά». Οι περαιτέρω εντάσεις και οι φωνές που ακολουθούνται συχνά από εξομολογήσεις και κατηγορίες εφ΄ όλης της ύλης, φέρνουν μόνο φαύλους κύκλους και αποφυγή της επίλυσης,
Στόχος μας δεν είναι να αποφύγουμε την ένταση και την σύγκρουση. Απλά, το να κάνουμε τα παραπάνω με στόχο το όφελος μας. Η φράσεις « είμαι θυμωμένος...», «θα ήθελα να μιλήσουμε σε λίγο ώστε να το σκεφτώ ψύχραιμα..», «δώσε μου λίγα λεπτά...», μπορεί να σώσουν μία κατάσταση, να κινητοποιήσουν τα υπόλοιπα μέλη της σύγκρουσης να βρουν λύση και να βοηθήσουν τον εαυτό μας να ανασυνταχθεί και να καταλήξει σε μια λύση πρακτική, σωστή και εφαρμόσιμη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου