Η κατασπατάληση του φυσικού πλούτου διαπιστώνεται από τις δημοσιευμένες έρευνες, τις μελέτες, τα ντοκιμαντέρ, τις στατιστικές στο θέμα των σημερινών περιβαλλοντικών δεδομένων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση των υδάτων από τις βιομηχανίες και τα πυρηνικά απόβλητα υπονομεύουν την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής. Η διατάραξη της φυσικής ισορροπίας έχει επιπτώσεις στη βιολογική μας υγεία.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης το 1/4 των ασθενειών που συνδέονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζουν κατά πολύ περισσότερο το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών συγκριτικά με των ενηλίκων. Τα παιδιά έχουν ευάλωτους οργανισμούς στις διάφορες τοξίνες και ρυπαντικές ουσίες τους περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγαλουπόλεων τα παιδιά βάλλονται περισσότερο. Μία από τις αιτίες είναι η έλλειψη ζωτικού χώρου και πνευμόνων οξυγόνου στις μεγαλουπόλεις.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια έκθεση 3,000,000 παιδιά χάνονται κάθε χρόνο από τις μολυσματικές ασθένειες που οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια. Για αυτό το λόγο η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν την περιβαλλοντική πραγματικότητα και να λάβουν μέτρα για τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας από τους ρύπους. Η κατασπατάληση του φυσικού πλούτου είναι θέμα που μας αφορά όλους και η διασφάλιση της υγείας του κάθε ανθρώπου αδιαφιλονίκητος παράγοντας.
Νίκη Κυριακοπούλου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου