EOΦ: «Ξεμένει» η αγορά από φάρμακα λόγω οικονομικής κρίσης

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

t091

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παραδέχτηκε την Τρίτη ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και κάλεσε τις υπεύθυνες εταιρείες και φαρμακαποθήκες να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά.

Μετά τις καταγγελίες των εκπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι αρμόδιοι του ΕΟΦ παραδέχονται το γεγονός και μάλιστα αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στην οικονομική κρίση, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Παρόλα αυτά ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα από τα 163 που είναι σε έλλειψη, υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες.

Επίσης, για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, εκ των οποίων μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο. Για εννέα απ' αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο.

Σε διαφορετική περίπτωση _ τονίζουν _ ο ΕΟΦ θα προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, και θα εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.

iefimerida.gr