Καφές: φίλος ή εχθρός;

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

095 Τελικά αυτό το υπέροχο ρόφημα που πίνουμε σχεδόν όλοι κάθε πρωί, με την απίστευτη μυρωδιά που ως δια μαγείας μας ξυπνάει και κάνει τις αισθήσεις μας να δουλεύουν πιο γρήγορα, είναι τόσο αθώο όσο νομίζουμε ή το αντίθετο είναι τόσο ένοχο όσο πολλοί πιστεύουν; Ο καφές είναι ίσως το ρόφημα για το οποίο έχουν γραφτεί τόσο αντίθετες απόψεις. 

Άλλοι θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές είναι βλαβερός και άλλοι υποστηρίζουν ότι σε κανονικές ποσότητες βοηθάει τον οργανισμό να αντεπεξέλθει αλλά και να θωρακιστεί. Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά του ροφήματος που θεωρείται ένα από τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο.

- Ο καφές σε μέτριες ποσότητες, βελτιώνει τη νοητική λειτουργία του ανθρώπου και έρευνες που έγιναν (μιλάμε πάντα για μέτριες ποσότητες και όχι για υπερκατανάλωση) έδειξαν ότι άτομα που πίνουν καφέ έχουν 80% λιγότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Πάρκινσον.

- Ο καφές βοηθάει στο να μην εμφανισθεί καρκίνος στο παχύ έντερο. Έρευνες έδειξαν ότι 2 - 3 φλυτζάνια την ημέρα μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο αυτό.

- Καφές και Διαβήτης: Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι άτομα που καταναλώνουν συχνά καφέ, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης τύπου ΙΙ Διαβήτη, σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ.

- Είναι γνωστό ότι μικρές ποσότητες καφεΐνης βοηθούν στη κεφαλαλγία, και τις ημικρανίες.

- Ο καφές σε μικρές ποσότητες έχει αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που δρα διεγερτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, και αυξάνει επίσης και τα επίπεδα της αδρεναλίνης, κρατώντας μας σε εγρήγορση.

- Όταν πίνουμε καφέ ακόμη και μικρή ποσότητα, η αδρεναλίνη μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς μας και να νιώσουμε αρρυθμίες. Επίσης, η κατανάλωση καφέ αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

- Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Αλήθεια πόσοι από εμάς το πρώτο που ζητάμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε είναι ένα φλιτζάνι καφέ;

- Κάποιοι μιλούν και για αφυδάτωση του οργανισμού όταν προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ.

-Στρες και ευερεθιστικότητα. Ακριβώς επειδή δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, μεγάλες ποσότητες καφέ μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Σε έρευνα που έγινε, το 50% των ανθρώπων που έβαζαν καφεΐνη στον οργανισμό τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν στρες και πολλές φορές στη δουλειά τους, ασυγκράτητα νεύρα.

- Ο καφές περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ που επιφέρει πήξη του αίματος. Εν δυνάμει λοιπόν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό η θρομβώσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις αναφερόμαστε στην υπερκατανάλωση καφέ. Όταν καταφέρουμε να πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα, τα θετικά του καφέ εκμηδενίζουν τα αρνητικά του. Και μια συμβουλή για τους εθισμένους. Εάν αποφασίσετε να τον κόψετε “μαχαίρι” μπορεί να παρουσιάσετε συμπτώματα στέρησης. Αϋπνίες, νεύρα, ένταση και διάφορα άλλα. Καλό θα ήταν λοιπόν η διακοπή να γίνει σταδιακά και να μειώνεται μέρα με τη μέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μύθοι και αλήθειες για την καφείνη

φάρμακο για θεραπεία του προστάτη ο καφές