Είναι από τις πλέον συνηθισμένες ενοχλήσεις: οι στομαχικές διαταραχές ταλαιπωρούν, μικρούς και μεγάλους, και επηρεάζονται βαθιά από τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, το στρες, την ποιότητα ζωής.
Aέρια και κράμπες στο στομάχι
Πονάτε και πρήζεστε συχνά στην κοιλιά; Αντιμετωπίζετε διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο εναλλάξ). Τα προβλήματα συνυπάρχουν με ημικρανία, κόπωση και ταχυκαρδία;
Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να πάσχετε από το Σύνδρομο Eυερέθιστου Eντέρου, πρόβλημα που δεν έχει μόνον αιτία, ούτε την ίδια ένταση από ασθενή σε ασθενή.
Το στρες θεωρείται η κυριότερη αιτία πρόκλησής του, η σχέση ανάμεσα στον ψυχισμό του ατόμου και το σύνδρομο θεωρείται άμεση. Ένοχες ενδέχεται επίσης να είναι ορισμένες τροφές, όπως οι πιπεριές και ο καφές. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρχουν και άλλες διατροφικές συνήθειες, επιβαρυντικές για κάθε οργανισμό. Παρακολουθήστε, αν έχετε συμπτώματα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής, ή μεγάλης ποσότητας από αυτή : η δυσανεξία απαιτεί προσοχή.
Πολλές φορές το πρόβλημα εκδηλώνεται στα …απόνερα κάποιας λοίμωξης, πχ. εντερικής.
Mε βάση την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα και την έντασή του, ο γιατρός θα συστήσει την αγωγή.
Oι αλλαγές στη διατροφή (αύξηση ή μείωση της ποσότητας φυτικών ινών που λαμβάνετε), καθώς και η συχνή άσκηση μπορούν επίσης να περιορίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν η αιτία είναι ψυχολογική, προτιμάται η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη και ίσως κάποιο αντικαταθλιπτικό ή αγχολυτικό φάρμακο.
Στην περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται σε παλαιότερη λοίμωξη, ενδέχεται η σύσταση αντιβίωσης.
Kαούρες
Κάψιμο στο στήθος, που εντοπίζεται στο κέντρο του θώρακα, ίσως και στο λαιμό. Αισθάνεστε το φαγητό που μόλις φάγατε να «γυρίζει πίσω», αφήνοντας μια ιδιότυπη, καυστική γεύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνοδεύεται από ρέψιμο, πόνο στο λαιμό, βήχα, δυσπεψία και αίσθημα βάρους στην κοιλιά.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι η πιθανότερη αιτία: το οξύ του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο και τον ερεθίζει.
Τί φταίει; Ο μηχανισμός - βαλβίδα για την προστασία του οισοφάγου από το οξύ του στομάχου, δεν λειτουργεί πλήρως, γεγονός που συμβαίνει συνήθως την περίοδο της εγκυμοσύνης, κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά και στην περίπτωση διαφραγματοκήλης.
Οισοφαγίτιδα προκαλούν και άλλοι παράγοντες, τροφές και ποτά, η παχυσαρκία, και γενικότερα ο τρόπος ζωής του πάσχοντος.ν τρόπο ζωής. Η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια περιττών κιλών, η γυμναστική. Αλλά και η ισορροπημένη διατροφή, στην οποία θα αποφεύγονται οι όξινες τροφές, όπως η ντομάτα, ο καφές, η μέντα, τα πολύ λιπαρά φαγητά, το οινόπνευμα.
Δέον είναι, επίσης, να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα και να μην τρώτε αργά το βράδυ.
Αν κοιμάστε σε ψηλό μαξιλάρι, έτσι ώστε όταν είστε ξαπλωμένοι, ο οισοφάγος να βρίσκεται ψηλότερα από το στομάχι, μπορείτε να περιορίσετε την άνοδο του υγρού.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, συνιστώνται φάρμακα, ενώ πάντα υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για μόνιμο αποτέλεσμα.
Έντονος πόνος στο στομάχι
Συνήθως υποχωρεί μόλις φάτε, εμφανίζεται περιοδικά, επιδεινώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και συνοδεύεται από εμετούς που σας ανακουφίζουν, δυσπεψία και απώλεια βάρους.
Όταν ο πόνος επιμένει, τότε μάλλον πάσχετε από έλκος_ φροντίστε πάντως να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο, υπάρχει μία πιθανότητα -αν και σπάνια- να μην υπάρχει άλλη αιτία από την …πείνα.
Στην περίπτωση του έλκους, τις περισσότερες φορές υπεύθυνο για την εκδήλωσή του είναι το μικρόβιο ελικοβακτηρίδιο.
Φάρμακα όπως η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από στρες έχουν ασφαλώς αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν έλκος. Αντιθέτως, οι φήμες που κυκλοφορούν και συνδέουν την ασθένεια με τα πικάντικα φαγητά είναι παντελώς αβάσιμες.
Αν το έλκος οφείλεται σε βακτηρίδιο, τότε μια θεραπεία με αντιβιοτικά είναι αρκετή για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Tα χάπια που χορηγούνται σήμερα έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και δεν χρειάζεται να αναζητήσετε άλλη λύση. Tο χειρουργείο είναι η τελευταία επιλογή, και οι ειδικοί καταφεύγουν σε αυτήν όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει. Tο ευχάριστο είναι ότι, εφόσον ακολουθείτε τη θεραπεία σας, καμία τροφή δεν απαγορεύεται.
Ρεκόρ χρόνου στο …γεύμα ;
Συμπτώματα όπως δυσπεψία, καούρες και λόξιγκας δεν κρύβουν κάποιο πρόβλημα υγείας, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για την απόλαυση του φαγητού.
Η γρήγορη κατανάλωση της τροφής, συνοδεύεται από κατάποση αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φουσκώματα, πόνος στο στομάχι, δυσπεψία και αέρια. Το πρόχειρο μάσημα του φαγητού, δυσκολεύει επιπλέον την πέψη και μπορεί να προκαλέσει εμετό και παλινδρόμηση, ιδιαίτερα όταν υπάρχει διαφραγματοκήλη ή πρόβλημα παχυσαρκίας.
.tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου