Πράξεις Ζωής: Εθελοντές εν δράσει

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

praxeis_zohs600_160410_91Y5s4

Πριν από λίγους μήνες, τον Νοέμβριο του 2010, μια ομάδα φίλων με κοινωνικές ευαισθησίες δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα ενός Δικτύου Εθελοντών Άμεσης Κοινωνικής Δράσης για την εκπλήρωση κοινωφελών σκοπών σε άτομα και ομάδες ατόμων με απειλητικές ασθένειες και «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες. Ονόμασαν την ομάδα τους Πράξεις Ζωής, και αποφάσισαν να στηρίξουν την χρηματοδότησή τους στις συνδρομές και τις δωρεές υποστηρικτών, στην εθελοντική εργασία και τις προσφορές φίλων.

Συγκέντρωση ειδών καθημερινής χρήσης για τις γυναίκες κρατούμενες των φυλακών της Θήβας και δωρεά βιβλίων στο δημοτικό σχολείο του Καστελλόριζου περιλαμβάνονται στις μέχρι τώρα πράξεις του δικτύου.
«Υπάρχουν αρκετοί Άνθρωποι που επιθυμούν να συνεισφέρουν σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς όμως να ξέρουν τον τρόπο» λέει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, Γιάννης Παπαδάτος. «Ανάγκες υπάρχουν πολλές, ιδίως σήμερα που διανύουμε μεγάλη Κρίση, γι’ αυτό το λόγο αξίες όπως η αγάπη, ο εθελοντισμός, η προσφορά, η συνεργασία θεωρούνται απαραίτητες για την κάλυψή τους. Συμμετέχουμε στην ομάδα μέσα από προσωπικούς ρόλους απελευθερώνοντας την έμπρακτη επιθυμία μας για προσφορά σε Ανθρώπινο, Κοινωνικό και Εθελοντικό Επίπεδο» προσθέτει.
Πράξεις Ζωής… στην πράξη
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το δίκτυο εθελοντών περιλαμβάνουν την τράπεζα αίματος, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και την κοινωνία εν γένει. Όπως μας είπε ο κ. Παπαδάτος, τρεις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιούνται:
1. Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να συντελέσει στην κοινωνική στήριξη «Ευπαθών» ατόμων και «Ευπαθών» Κοινωνικών Ομάδων καθώς και στην εκπλήρωση κοινωφελών σκοπών
2. Προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού και του κοινωνικού έργου στην υπηρεσία του ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και πολιτικού καθεστώτος, με πλήρη αποδοχή των αρχών των δικαιωμάτων του ανθρώπου
3.Δράσεις που αποσκοπούν σε πραγματικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, την προώθηση δημοκρατικών θεσμών, την ισότητα των δύο φύλων και την εν γένει προστασία των ανθρωπιστικών θεσμών
«Επειδή Ελλάδα Δεν είναι Μόνο η Αθήνα, δημιουργήσαμε ένα Δίκτυο Εθελοντών Περιφέρειας, οι οποίοι αποτελούν τους Δικούς μας Αγγελιοφόρους, έτσι ώστε να μας ενημερώνουν για προβλήματα Συνανθρώπων μας στην περιφέρεια. Το δίκτυο αυτό των εθελοντών στοχεύει παράλληλα στην ενεργοποίηση πολιτών για την άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση και τον συντονισμό Υποστηρικτών και ενεργειών για επίλυση προβλημάτων» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάτος.
Τον ρωτάμε πόσο επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες απέναντι στις ακτιβιστικές και/ή φιλανθρωπικές οργανώσεις, και μας εκπλήσσει λέγοντας πως «μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 οι Έλληνες Εθελοντές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με διάφορες μορφές του Εθελοντισμού. Παρ’ όλες τις κακές συνθήκες που περνά η χώρα μας το ενδιαφέρον των συνανθρώπων μας για Αλληλεγγύη έχει γίνει πιο δυνατό. Δυσκολία ως προς την εύρεση εθελοντών μέχρι και σήμερα δεν έχουμε αντιμετωπίσει. Η ανταπόκριση είναι μοναδική!»
Θέλω κι εγώ να βοηθήσω. Μπορώ;

Πολύ εύκολα. «Στο Δίκτυο Εθελοντών Άμεσης Κοινωνικής Δράσης οι Υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους» εξηγεί ο κ. Παπαδάτος. «Οι Δράσεις του δικτύου βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στους εθελοντές καθώς και στο δίκτυο Αγγελιοφόρων Περιφέρειας όπου καθημερινά δεχόμαστε εγγραφές νέων μελών για την κάλυψη των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι Δράσεις που το δίκτυο προγραμματίζει έχουν πολλές μορφές έτσι ώστε κάθε βοήθεια να αποτελεί οδηγό μας για αληθινές, ανθρώπινες Πράξεις Ζωής» προσθέτει.
Πράξεις Ζωής… στο μέλλον
«Κύριοι Στόχοι μας αποτελούν η ολοκλήρωση μιας σειράς προγραμματισμένων Δράσεων Αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας, η ενίσχυση του Δικτύου από εθελοντές και η Ενίσχυση του Δικτύου Αγγελιοφόρων Περιφέρειας σε Όλη την Ελλάδα» λέει ο κ. Παπαδάτος, σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους της οργάνωσης. «Μέσω του Δικτύου Εθελοντών σχεδιάζουμε, συντονίζουμε, προγραμματίζουμε και υλοποιούμε την Προσπάθεια για ουσιαστικά αποτελέσματα αληθινών Πράξεων Ζωής. Υπηρετούμε με κάθε τρόπο την ανάγκη προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας και στο κοινωνικό σύνολο στην Αθήνα και στην περιφέρεια».
Για περισσότερες πληροφορίες, και για να δείτε πώς μπορείτε να γίνετε εθελοντής και να συνεισφέρετε στο έργο της οργάνωσης, επισκεφθείτε το site του Πράξεις Ζωής ή τηλεφωνήστε στο 210 9347311.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

πηγή