Μη ανιχνεύσιμη είναι πολλές φορές η βαθιά θλίψη των παιδιών για το θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου, καθώς συχνά δεν εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα των ενηλίκων.
Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη γιατρών και ψυχολόγων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Πέτρας Ολύμπου» στη Θεσσαλονίκη, που παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Γενικό Νοσοκομείο.
Ο κίνδυνος
Η πλειοψηφία των παιδιών επιλέγει το ρόλο του «υποστηρικτή» του γονέα που πενθεί, χωρίς τα ίδια να ζητούν βοήθεια από κανέναν, για να μην επιβαρύνουν επιπλέον την οικογένεια• γεγονός που σταδιακά τα οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, ύπνου και διατροφής.
Η αντιμετώπιση
Η σωστή ενημέρωση του παιδιού, οι ζωντανές αναμνήσεις του ανθρώπου που χάθηκε και η συμμετοχή του στο οικογενειακό πένθος οδηγούν στην καλύτερη αντιμετώπιση της απώλειας και δεν αποτελούν πηγές περαιτέρω άγχους, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντιμετωπίστε το παιδί σαν ενήλικα, για να μπορέσει και εκείνο με ωριμότητα να συμφιλιωθεί με το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου και να μην αντιμετωπίσει βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα στο μέλλον.
Από το περιοδικό Prevention
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου