«Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί το καλοκαίρι;»

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

images Στο ερώτημα «Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί το καλοκαίρι;» απαντούν οι επιστήμονες και οι ειδικοί συνεργάτες του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, που παρουσιάζουν στη μεγάλη δικτυακή εκπαιδευτική πύλη του Ιδρύματος (www.e-paideia.net) ένα μεγάλο αφιέρωμα στα καλοκαιρινά προγράμματα απασχόλησης για παιδιά. Κατασκηνώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, προγράμματα δήμων, οργανισμών και σχολείων ειδικά για το καλοκαίρι δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους να αξιοποιήσουν αλλά και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, και σε κάποιους από αυτούς να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους.

Στα «Καλοκαιρινά προγράμματα απασχόλησης για παιδιά» τού e-paideia. net παρουσιάζονται τα ειδικά προγράμματα τα οποία έχουν δημιουργήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι τοπικές δημοτικές αρχές και τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα κολύμβησης, αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα, δημιουργική απασχόληση για παιδιά του δημοτικού, κατασκηνώσεις κ.ά. Ο κατάλογος των κατασκηνώσεων καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας - αναφέρονται αναλυτικά τα προγράμματά τους κοντά στη φύση, ανάλογα με την ηλικία των κατασκηνωτών. Οπως αναφέρουν άλλωστε οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, το καλοκαίρι, που ο ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος, αυξάνονται και οι ευκαιρίες για αθλητισμό. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες για παιδιά τα οποία θέλουν να πάρουν μαθήματα σε δημοτικά ή ιδιωτικά γήπεδα τένις, κέντρα ιππασίας ή και κολυμβητήρια. Επίσης δεν είναι λίγα τα σχολεία που ανοίγουν τις πόρτες τους κάθε καλοκαίρι για να προσφέρουν καλοκαιρινά προγράμματα με πλούσιες δραστηριότητες σε παιδιά και νέους.

Καλοκαίρι όμως δεν σημαίνει μόνο αθλητικές δραστηριότητες. Αρκετά μουσεία και οργανισμοί, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, προσφέρουν καλοκαιρινά προγράμματα για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά. Βασική επιδίωξη είναι η εξοικείωση των παιδιών με τον κόσμο των μουσείων καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ τους. H Ιστορία, η παράδοση, το θέατρο και οι δημιουργικές δραστηριότητες, τα ολυμπιακά αθλήματα, το περιβάλλον και η οικολογία, η συζήτηση, η παρατήρηση και η ανάλυση των έργων που επισκέπτονται τα παιδιά - στο τέλος ζωγραφίζουν τα ίδια ό,τι βλέπουν - αποτελούν μέρος των προγραμμάτων για τα οποία θα βρουν πολλές πληροφορίες οι επισκέπτες τού e-paideia.net.