Σαν σήμερα γεννήθηκε η «Άγια Νύχτα» [ΒΙΝΤΕΟ]

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Στις 24 Δεκεμβρίου 1818, ο Γιόζεφ Μορ, έχοντας ήδη γράψει τους στίχους του γνωστότερου ίσως Χριστουγεννιάτικου τραγουδιού, της «Άγιας Νύχτας» , ζητά από τον Φραντς Γκρούμπερ να συνθέσει μία μελωδία για να συνοδεύσει το τραγούδι με την κιθάρα του.

Η «Άγια Νύχτα» τραγουδήθηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο μικρό χωριό Όμπερντορφ της Αυστρίας. Η παράδοση αναφέρει πως επειδή το εκκλησιαστικό όργανο του ναού είχε καταστραφεί από τα ποντίκια, τελικά χρησιμοποιήθηκε η κιθάρα του Γκρούμπερ.

Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε το 1995 όταν ανακαλύφθηκε μία παρτιτούρα που ανήκε στον Μορ, με τον Γκρούμπερ να υπογράφει τη σύνθεση. Στίχοι και μουσικοί όμως φαίνεται να γράφτηκαν μαζί, το 1816.

Άλλη εκδοχή της ιστορίας του τραγουδιού υποστηρίζει ότι η «Άγια Νύχτα» τραγουδήθηκε εκείνα τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια πέρασε στη λήθη. Η ανακάλυψη της παρτιτούρας το 1825 από έναν επισκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων, το επανέφερε.

Ο Βέρντι, ο Βάγκνερ, ο Πουτσίνι το χαρακτήρισαν «ένα βαθιά θρησκευτικό τραγούδι, με μια παράξενη δύναμη που φτάνει κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων». Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που η δημιουργία του αποδόθηκε στον Μότσαρτ ή στον Μπετόβεν.

Εκτιμάται ότι η «Άγια Νύχτα» έχει μεταφραστεί σήμερα σε περισσότερες από 300 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Silent Night - Original Version



1 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Τις πιό θερμές μου ευχές...για την **astrofegia**
Δημήτρης Κωστικιάδης