Σταματήστε τη γήρανση με μπαχαρικά!

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

1246Μερικές φορές, η λύση ενός προβλήματος βρίσκεται κάτω από τη… μύτη μας και δε τη βλέπουμε. Η σύγχρονη επιστήμη αναζητά τρόπους να μειώσει τη σωματική και διανοητική φθορά που συνεπάγεται η γήρανση αλλά το μυστικό βρίσκεται σε πιο ταπεινές τροφές. Παρότι οι τροφές του ουράνιου τόξου (αυτές που είναι σε όλα τα χρώματα: πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μπλε) και οι σούπερ τροφές (χαρακτηρίζονται αυτές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλες, συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, αποτοξινώνουν και αναζωογονούν όπως π.χ. τα βατόμουρα) είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε στρατηγική αντιγήρανσης, ορισμένες φυσικές τροφές έχουν ακόμα πιο ισχυρή αντιγηραντική δράση. Αυτές είναι τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που διαθέτουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κανέλα

Η ιστορία της κανέλλας ως μπαχαρικό και φάρμακο ανάγεται στην αρχαία Αίγυπτο.

  • Διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, να ρυθμίσουν το σάκχαρο του αίματος. Μάλιστα αν ανακατέψετε το τσάι σας με ένα μπαστουνάκι κανέλλας θα σημειωθεί πτώση του σακχάρου του αίματος.
  • Το αιθέριο έλαιό της αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
  • Η εισπνοή και μόνο του αρώματός της βελτιώνει τη γνωσιακή επεξεργασία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης και της οπτικοκινητικής ταχύτητας.
  • Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και ιώσεων.

Μαύρο πιπέρι

Με το που γεύεστε το μαύρο πιπέρι διεγείρεται η έκκριση υδροχλωρικού οξέος, γεγονός που προάγει την πέψη, ειδικά των πρωτεϊνών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το μαύρο πιπέρι στη λαϊκή παράδοση φημίζεται για την ικανότητά του να προλαμβάνει τον μετεωρισμό.

  • Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.
  • Ο εξωτερικός φλοιός του προάγει τη διάλυση των λιποκυττάρων.
  • Μια φαινόλη του πιπεριού, η πιπερίνη, είναι ένας ισχυρός, αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας ο οποίος προάγει την απορρόφηση πολλών βιταμινών, αμινοξέων, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Κύμινο

Σύμφωνα με έρευνες το κύμινο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αναλγητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

  • Το κύμινο και το αιθέριο έλαιό του συντελούν στην αύξηση της πολύ σημαντικής γλουταθειόνης, αυξάνουν τη ροή του αίματος και ενισχύουν την ικανότητα του ήπατος να συνθέτει σημαντικές ενώσεις ενώ παράλληλα είναι και χολαγωγά.
  • Το αιθέριο έλαιό του έχει εντυπωσιακές αντισηπτικές ιδιότητες, αναστέλλει την ανάπτυξη τοξικών ουσιών που προέρχονται από μύκητες και εξουδετερώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Έχει ένα μακροσκελή κατάλογο θεραπευτικών ιδιοτήτων. Παραδοσιακά έχει τη φήμη ότι καταστέλλει την ναυτία στην εγκυμοσύνη. Ακόμη, προάγει την πέψη της πρωτείνης χάρη σε ένα ένζυμό του που ονομάζεται ζινγκιβαίνη. Επίσης, δεν έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τουλάχιστον τέσσερις τρόπους:
1. Επιβραδύνει την ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.
2. Μειώνει σε αξιοσημείωτο βαθμό τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης
3. Αποτρέπει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων που λαμβάνει χώρα παρουσία προφλεγμονωδών ερεθισμάτων
4. Μειώνει την πίεση του αίματος.

Το μυστικό

Όταν αγοράζετε μπαχαρικά καλό είναι να τα αγοράζετε ολόκληρα και όχι τριμμένα, αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχετε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσετε την τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσετε στο μαγείρεμα.

Ποιο ταιριάζει με τι;

Κανέλα: Ταιριάζει ιδανικά με φρούτα, κυρίως μήλα, μπανάνες αλλά και με τη σοκολάτα.
Κύμινο: Ρίξτε προσεκτικά σε μικρές ποσότητες γιατί έχει έντονη γεύση και καλύπτει άλλες λεπτότερες στο μαγείρεμα. Ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο, ψάρι και κρέας.
Μπαχάρι: Ταιριάζει πολύ με σάλτσες ντομάτας, σάλτσες κόκκινου κρασιού για κρέας και συνδυάζεται ιδανικά με την κανέλα και το γαρίφαλο. Δίνει διακριτική και ευχάριστη γεύση σε μείγμα για κέικ, κουλουράκια και άλλες γλυκές ζύμες.
Πιπέρι: Το άσπρο πιπέρι χρησιμοποιείται σε άσπρες σάλτσες, σούπες και ανοιχτόχρωμους ζωμούς και το πράσινο πιπέρι περισσότερο με κρέατα και πατέ.

Εύκολες συνταγές

Πικάντικο λάδι
Βάλτε σε ένα καθαρό και στεγνό μπουκάλι 1 λίτρο ελαιόλαδο. Ρίξτε 2 σκελίδες σκόρδο, 4 πιπεριές τσίλι, 2 δαφνόφυλλα, 2 κ.σ. σπόρους κόλιαντρο και 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι. Αφήστε το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος τουλάχιστον για 2 –3 εβδομάδες για να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Αρωματικό τσάι
Ετοιμάστε ένα λίτρο μαύρο τσάι και ρίξτε στο νερό 1 ξύλο κανέλα, 5 σπασμένους σπόρους πράσινο κάρδαμο, 4 γαρίφαλα και 1 φλούδα μασίς. Αφήστε για 5 λεπτά για να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους, στραγγίξτε και σερβίρετε.

πηγή