Πώς να πείσουμε το παιδί μας να φάει ψάρι

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μια από τις πιο δύσκολες «αποστολές», που κάθε μητέρα καλείται να αντιμετωπίσει είναι να πείσει το παιδί της να φάει ψάρι. Η εισαγωγή του ψαριού στο διαιτολόγιο του παιδιού έχει πολλά να του προσφέρει.

Το πρόβλημα όμως είναι πως, όσο και αν η μητέρα γνωρίζει τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριού, ο λιλιπούτειος «δυνάστης» της τα αγνοεί πλήρως και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα αποφύγει τη χαρακτηριστική «ψαρίλα»…

Στη «φαρέτρα» λοιπόν της μητέρας βρίσκονται αρκετά διατροφικά «τρικ» που, αν και απαιτούν λίγη προσπάθεια, αξίζει να τα επιχειρήσει, μια και τα ψάρια αποτελούν καταπληκτική εναλλακτική λύση σίτισης για μικρούς και μεγάλους.

  • Μια «πινελιά» σπιτική μαγιονέζα ή φρέσκια σος με σπανάκι, σέλινο, μαϊντανό και ελαιόλαδο στο μπλέντερ, συχνά αρκούν να μεταμορφώσουν ένα «άχαρο» ψάρι σε μια γευστικότατη επιλογή.
  • Το κλασικό κροκετάρισμα μπορεί να μη συνοδευτεί με τηγάνισμα του ψαριού –κάτι το οποίο το καθιστά ιδιαίτερα δύσπεπτο και «βαρύ» – αλλά με ψήσιμο στο γκριλ, προσδίδοντας στο ψάρι μια γευστική κρούστα.
  • Μια πλούσια σε χορταρικά ψαρόσουπα μπορεί να απογειώσει την γεύση του ψαριού, ιδιαίτερα όταν μαραθόριζα (φινόκιο), καρότο και κρεμμύδι «παντρεύονται» στην κατσαρόλα με το κοκκινόψαρο ή τον μπακαλιάρο.
Οι θρεπτικές ουσίες των ψαριών
Tα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, D, B3) και στοιχεία όπως το νάτριο, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Επίσης:
  • Eίναι πολύ καλή πηγή ζωικών πρωτεϊνών και συνεπώς απαραίτητων αμινοξέων.
  • Δεν περιέχουν αξιοσημείωτα ποσά κορεσμένου λίπους.
  • Είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα της οικογένειας των ω-3.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τον πολύτιμο ρόλο που παίζουν για την υγεία μας τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία, σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, έχει αποδειχτεί ότι:
  • μειώνουν τις αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων,
  • αυξάνουν (έστω και λίγο) την «καλή» HDL χοληστερόλη,
  • μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων στα αγγειακά τοιχώματα προσφέροντας αντιθρομβωτική δράση και
  • τέλος, έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι το σκουμπρί, η ρέγκα, η πέστροφα, ο τόνος και ο σολομός.

Η μεσογειακή δίαιτα
Tα ψάρια είναι από τα τρόφιμα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτή ακριβώς η συχνότητα λειτουργεί ως διατροφική ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αφού με την κατανάλωση ψαριών ευεργετούμε τον οργανισμό μας όχι μόνο με την εισαγωγή των ω-3 λιπαρών οξέων αλλά και με την αποφυγή του κορεσμένου λίπους που εμπεριέχεται στο κρέας. Ακόμα μαγειρεύονται πιο εύκολα και είναι πιο εύπεπτα από το κρέας λόγω του ότι εμπεριέχουν ελάχιστα ποσά συνδετικού ιστού. Στις μέρες λοιπόν της έντονης αμφισβήτησης για την κατανάλωση του κρέατος, που πηγάζει τόσο από την περιεκτικότητα του σε κορεσμένο λίπος.

http://www.yourbaby.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς από μωρά τούς δίναμε ψάρι ξεκοκκαλισμένο αλλά πάντα στα κάρβουνα η στον φούρνο.Όχι σούπα πού πολλές φορές η μυρωδιά τού σέληνου την κάνει βαρειά.Ειδικά στην εξοχή το καλοκαίρι τα θαλασσινά καί το ψάρι είναι η πρώτη επιλογή τους.Έτσι μάθανε από μωρά.