Μετά τα 50 αυξάνεται η ικανοποίηση από τη ζωή

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η ικανοποίηση από τη ζωή φαίνεται πως αυξάνει μετά την ηλικία των 50, σύμφωνα με νέα έρευνα. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται στη δεκαετία των 50 είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι και νιώθουν λιγότερο στρες και ανησυχία σε σχέση με νέους που βρίσκονται στην ηλικία των 20, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Τα αποτελέσματα, που βασίζονται σε τηλεφωνική έρευνα περισσοτέρων από 340.000 Αμερικανούς ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε διαφορές στην ικανοποίηση σε συνάρτηση με την ηλικία, όπως η οικογενειακή κατάσταση, η απασχόληση ή η συνταξιοδότηση. Έτσι, αν η ύπαρξη συντρόφου και η φυγή των παιδιών από το σπίτι δεν ευθύνεται για την άνοδο της ευτυχίας και γενικά της ικανοποίησης με το πέρασμα των χρόνων τότε τι ευθύνεται; Περισσότερες έρευνες θα χρειαστούν για να διαπιστωθεί αυτό, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Arthur Stone, του Πανεπιστημίου Stony Brook, δήλωσε ότι η ικανοποίηση μπορεί να βασιστεί σε κοινωνικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα για τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενα, που έδειχναν ότι η ευεξία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Ορισμένες έρευνες υπέδειξαν ότι η ευτυχία έρχεται με το γήρας, το αρσενικό φύλο και το να είναι κάποιος ρεπουμπλικανός.

Η νέα έρευνα περιέλαβε μετρήσεις συνολικής ευτυχίας και καθημερινών εμπειριών συγκεκριμένων αισθημάτων, όπως στρες και ευτυχίας. Η δεύτερη μέτρηση δίνει περισσότερο άμεση άποψη. Η ευτυχία, η χαρά, το στρες, η ανησυχία, ο θυμός και η λύπη άλλαζαν με την ηλικία, αλλά εμφάνισαν πολύ διαφορετική εικόνα. Για παράδειγμα, το στρες και ο θυμός σταδιακά μειώθηκαν από τη νεαρή ενήλικο ζωή ως τα προχωρημένα χρόνια. Ωστόσο, η ανησυχία ήταν αρκετά σταθερή μέχρι την ηλικία των 50, όπου άρχισε να υποχωρεί. Τα επίπεδα λύπης αυξήθηκαν ελαφρά στην αρχή της δεκαετίας των 40 και μειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας των 50, αλλά γενικά η λύπη δεν άλλαζε πολύ σε συνάρτηση με την ηλικία.

Η συνολική ικανοποίηση μειώθηκε μέχρι την ηλικία των 50 και αυξήθηκε στη συνέχεια.
Άντρες και γυναίκες έδειξαν παρόμοιες συνήθειες όσον αφορά την αλλαγή της ικανοποίησης ανάλογα με την ηλικία, αν και οι γυναίκες έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες, ανησυχίας και λύπης. Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν περίπου τα ίδια επίπεδα ευτυχίας, καθώς οι άντρες είχαν την τάση να αισθάνονται καλύτερα συνολικά με τη ζωή τους ειδικά κατά τα πρώτα 50 χρόνια.

Τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία της καθημερινής ικανοποίησης, καθώς αυτά τα συναισθήματα, ιδιαίτερα τα αρνητικά, δεν ποικίλλουν όλα με τον ίδιο τρόπο όσο περνούν τα χρόνια.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν την αιτία που οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με το πέρασμα των χρόνων, που δεν σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους ή στη νοσταλγία, την ιδέα ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν λιγότερο αρνητικές αναμνήσεις και επομένως είναι πιο ευτυχισμένοι. Επιπλέον, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να εστιάζουν λιγότερο σε αυτό που έχουν πετύχει ή όχι και περισσότερο στο πώς θα επωφεληθούν περισσότερο από το υπόλοιπο της ζωής τους, δήλωσε ο Stone.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Πηγές: ‘Proceedings of the National Academy of Sciences।’

Πηγή:http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11711