Τα όνειρα μάς βοηθούν να μαθαίνουμε

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εάν θέλετε να απομνημονεύσετε κάτι νέο, πάρτε έναν υπνάκο αμέσως μόλις το μάθετε - αλλά φροντίστε να το ονειρευτείτε στη διάρκειά του, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι ονειρεύονται μία νέα δραστηριότητα, την εκτελούν καλύτερα όταν ξυπνήσουν απ’ ό,τι όσοι δεν κοιμούνται ή δεν την ονειρεύονται.

Το όλο πείραμα έγινε με ομάδα εθελοντών από τους οποίους ζητήθηκε να μάθουν την διάταξη ενός τρισδιάστατου λαβυρίνθου στον υπολογιστή, ώστε αρκετές ώρες αργότερα να δοκιμάσουν να «βγουν» από αυτόν.

Στο μεσοδιάστημα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επέτρεψαν σε ορισμένους εθελοντές να πάρουν έναν υπνάκο. Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν όταν ξύπνησαν πως ονειρεύτηκαν τον λαβύρινθο, ενώ άλλοι όχι.

Όταν ήρθε η προκαθορισμένη στιγμή, όλοι οι εθελοντές έκατσαν μπροστά στα κομπιούτερ για να αρχίσουν την περιήγηση στον λαβύρινθο. Αποτέλεσμα: όσοι είχαν κοιμηθεί και είχαν ονειρευτεί τον λαβύρινθο, βρήκαν την έξοδο πολύ πιο γρήγορα απ’ όλους τους άλλους.

Με βάση αυτό το εύρημα οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα όνειρα αποτελούν τελικά ένδειξη ότι υποσυνείδητα τμήματα του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες για ό,τι μας συμβαίνει.

Ο ερευνητής δρ Ρόμπερτ Στίκγκολντ είπε ότι τα όνειρα μπορεί τελικά να αποτελούν ένδειξη πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα θέμα σε πολλά επίπεδα. «Μπορεί να αντανακλούν την προσπάθεια του εγκεφάλου να βρει συσχετίσεις για τις αναμνήσεις, ώστε να τις καταστήσει πιο χρήσιμες για μελλοντική χρήση», εξήγησε.

Από την πλευρά της, η ερευνήτρια δρ Έριν Γουάμσλι πρόσθεσε πως το νέο εύρημα υποδηλώνει ότι οι μη συνειδητές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι οι πιο σημαντικές για τη μνήμη.

«Καθημερινά συγκεντρώνουμε τεράστιο αριθμό πληροφοριών και νέων εμπεριών», είπε. «Είναι πιθανό τα όνειρά μας να διαχειρίζονται το ερώτημα “πώς θα αξιοποιήσω αυτή την πληροφορία στη ζωή μου;”»

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση «Cell Biology», μπορεί να έχει πρακτική αξία. Και αυτό, διότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να χρησιμοποιηθεί το φαινόμενο αυτό για βελτίωση της μάθησης και της μνήμης.

Οι μαθητές και φοιτητές λ।χ. θα μπορούσαν να διαβάζουν σκληρά τις ώρες πριν από τον ύπνο ή να πέφτουν για ύπνο το απόγευμα έπειτα από το διάβασμά τους.

ygeia.tanea.gr