Τροφές πλούσιες σε ποτάσιο ευνοούν την καρδιά

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η κατανάλωση άφθονων τροφών που είναι πλούσιες σε ποτάσιο, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες και οι μπανάνες, μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.

Η νέα ανάλυση βασίστηκε σε 10 έρευνες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1996 και 2009 και περιέλαβαν σχεδόν 280.000 ενήλικες. Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης που διήρκεσε από 5 έως 19 χρόνια, σημειώθηκαν περισσότερα από 5.500 εγκεφαλικά επεισόδια και σχεδόν 3.100 καρδιαγγειακά συμβάντα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο Dr. Pasquale Strazzullo, από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη ποτάσιου συνδεόταν με 19% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 8% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα ευρήματα στηρίζουν τις παγκόσμιες συστάσεις να αυξήσουν οι άνθρωποι την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ποτάσιο, για να αποφευχθούν οι αγγειακές νόσοι.

Άλλες τροφές με υψηλά επίπεδα ποτάσιου είναι το αβοκάντο, ο χυμός από δαμάσκηνο, το γιαούρτι χωρίς λιπαρά, η σόγια και το βερίκοκο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ανακάλυψε ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου σε περισσότερους από 20.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, που στην αρχή της έρευνας δεν είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο. Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν, 233 συμμετέχοντες εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αφού έλαβαν υπόψη ορισμένους άλλους παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με υψηλή πρόσληψη (περισσότερα από 262 γρ. την ημέρα) ωμών φρούτων και λαχανικών είχαν κατά 36% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα (λιγότερα από 92 γρ. την ημέρα).

Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε σχέση μεταξύ του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και της υψηλής κατανάλωσης (περισσότερα από233 γρ. την ημέρα) ή της χαμηλής κατανάλωσης (λιγότερα από 113 γρ. την ημέρα) κατεργασμένων φρούτων και λαχανικών, δήλωσε η Linda Oude Griep, από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας.