Η εχθρική συμπεριφορά του συζύγου πυροδοτεί κατάθλιψη στη σύζυγο

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η κατάθλιψη των γυναικών μπορεί να πυροδοτηθεί από την εχθρική συμπεριφορά των συζύγων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, το ανάποδο δεν φαίνεται να ισχύει.

Επιπλέον, η ζεστή και θετική συμπεριφορά από τους συζύγους φάνηκε να μειώνει την αρνητική επίδραση της εχθρικής συμπεριφοράς τους.

Ερευνητές παρακολούθησαν 20λεπτα clips 416 παντρεμένων ζευγαριών, σχετικά με τη συμπεριφορά που επεδείκνυαν στο σπίτι. Τα clips έδειχναν δυο είδη συμπεριφορών: αντικοινωνικές συμπεριφορές-εγωκεντρικές, περιφρονητικές, με έλλειψη φραγμών-και εχθρικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι θυμός, κριτική ή απόρριψη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν και τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Christine Proulx, από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, δήλωσε ότι η εχθρικότητα των συζύγων ήταν σημαντικά συνδεδεμένη με την αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις γυναίκες. Όσο περισσότερο εχθρική και αντικοινωνική συμπεριφορά εμφάνιζαν οι σύζυγοι τόσο περισσότερη κατάθλιψη εμφάνιζαν οι γυναίκες μετά από 3 χρόνια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μεταχείριση των γυναικών από τους συζύγους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχική τους ευεξία και ότι η εχθρική συμπεριφορά έχει αποτέλεσμα διαρκείας στα ζευγάρια, που συνεχίζεται στη διάρκεια του γάμου.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της επιθετικής συμπεριφοράς των γυναικών και της κατάθλιψης του συζύγου-εκτός και αν υπήρχε σημαντικό γεγονός όπως ο θάνατος μέλους της οικογένειας ή απώλεια εργασίας.

Σύμφωνα με την Proulx, είναι πιθανό η ευεξία των γυναικών να συνδέεται στενότερα με την ευεξία των στενών τους σχέσεων, σε σύγκριση με την περίπτωση των αντρών. Επομένως, μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτες από τους συζύγους τους όταν υπάρχει εχθρικότητα στο γάμο.

Ωστόσο, μεγαλύτερος αριθμός πρόσφατων στρεσογόνων γεγονότων μπορεί ενδεχομένως να θέσει τους συζύγους σε κίνδυνο να επηρεαστούν αρνητικά από την εχθρικότητα των συζύγων τους, σύμφωνα με τον Proulx.

Ενώ οι αιτίες της κατάθλιψης ποικίλλουν, η επιθετική συμπεριφορά ενός συζύγου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συντελεί.

Η Proulx δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι επαγγελματίες να ρωτούν τους ανθρώπους που εμφανίζουν κατάθλιψη σχετικά με τις στενές τους σχέσεις και να αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά του συζύγου τους επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται για τη ζωή και τον εαυτό τους, ιδιαίτερα οι γυναίκες. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να παρέμβουν σε επίπεδο ζευγαριού και να ενημερώσουν τους συζύγους ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον έχει μακροχρόνια επίδραση στη συναισθηματική και σωματική ευεξία.

H έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Family Psychology.’

iatronet