Εγκυμοσύνη: Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τις παιδικές αλλεργίες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την πιθανότητα να αποκτήσει μια μητέρα νεογνό με ορισμένες αλλεργίες, αποκαλύπτει νέα έρευνα από την Ιαπωνία.

Ο Dr. Yoshihiro Miyake, του πανεπιστημίου Fukuoka, ανακάλυψε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη πράσινων και κίτρινων λαχανικών, εσπεριδοειδών, λαχανικών και φρούτων με υψηλές ποσότητες βήτα καροτίνης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο απόκτησης νεογνού με έκζεμα.

Τροφές υψηλές σε βιταμίνη Ε, που περιέχεται σε ορισμένα πράσινα λαχανικά παρομοίως μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο να λαχανιάζει το παιδί, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Allergy.’

Η βήτα καροτίνη και η βιταμίνη Ε είναι δυο από πολλά αντιοξειδωτικά φρούτων και λαχανικών που θεωρείται ότι ωφελούν την υγεία. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες για την πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τη μητέρα και παιδικών αλλεργιών εμφάνισαν μεικτά αποτελέσματα.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη λήψη φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε 763 γυναίκες και το έκζεμα σε μικρή ηλικία ή τον αλλεργικό συριγμό που εμφάνιζαν τα παιδιά τους. Οι γυναίκες ήταν 30 ετών κατά μέσον όρο και περίπου 17 εβδομάδων έγκυες όταν ανέφεραν το ιστορικό τους. Όταν τα παιδιά ήταν μεταξύ 16 και 24 μηνών οι γυναίκες έδωσαν στοιχεία για τον τοκετό και το θηλασμό, τον αριθμό αδερφών και την έκθεση στον καπνό.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ποσοστό 21% των παιδιών εμφάνισαν λαχάνιασμα ή συριγμό στο στήθος τους προηγούμενους 12 μήνες και λιγότερο από το 19% είχαν έκζεμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μητέρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πράσινων και κίτρινων λαχανικών, εσπεριδοειδών ή βήτα καροτίνης στην εγκυμοσύνη είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδί με έκζεμα. Για παράδειγμα, έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες για έκζεμα, το έκζεμα ήταν περισσότερο σύνηθες στα παιδιά μητέρων που κατανάλωναν λιγότερες έναντι περισσότερων ποσοτήτων πράσινων και κίτρινων λαχανικών, 54 και 32 νεογνά αντίστοιχα.

Παρομοίως, υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετιζόταν με μειωμένη πιθανότητα να εμφανιστεί λαχάνιασμα στο νεογνό-εύρημα που στηρίζει προηγούμενες έρευνες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ενίσχυση της πρόσληψης πράσινων και κίτρινων λαχανικών, εσπεριδοειδών και αντιοξειδωτικών, όπως η βήτα καροτίνη και η βιταμίνη Ε στις μέλλουσες μητέρες αξίζει περαιτέρω διερεύνηση ως μέσο που πιθανόν θα είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη αλλεργικών διαταραχών στο παιδί.

Πηγή