Πιθανή σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και γονιδίου καρκίνου του μαστού

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Γιατρός του New York Medical College, που ειδικεύεται στην αποκατάσταση ή διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο ανακάλυψε πιθανή σχέση μεταξύ της παρουσίας γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο στο μαστό και της γονιμότητας.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ' Journal of Clinical Oncology', ο Καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής, Kutluk Oktay, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, κατέληξε ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1, που έχουν συνδεθεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού σχετίζονται επίσης με πρώιμη απώλεια των αποθεμάτων των ωαρίων.

Το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξήγηση της αιτίας που ορισμένες γυναίκες που φέρουν μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1 εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά υπογονιμότητας καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Η ομάδα του Dr. Oktay πραγματοποίησε ωοθηκική διέγερση σε 126 γυναίκες με καρκίνο του μαστού με σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητας μέσω της κρυοσυντήρησης εμβρύου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τις 82 γυναίκες που πληρούσαν τα κριτήρια, 41 είχαν υποβληθεί σε εξέταση για τα γονίδια BRCA με 14 να έχουν μετάλλαξη σε αυτά.

Σε ασθενείς που αποδείχτηκαν θετικές για το μεταλλαγμένο BRCA, το χαμηλό ποσοστό ανταπόκρισης ωοθηκών ήταν σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με ασθενείς που δεν εμφάνιζαν μεταλλάξεις BRCA ή που δεν είχαν εξεταστεί για το γονίδιο.

Αν τα φάρμακα για τη γονιμότητα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση της παραγωγής ωαρίων στις ωοθήκες ασθενών που φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 αυτό υποδεικνύει σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, καταλήγει ο Dr. Oktay.

Υπολογίζεται ότι στο γενικό πληθυσμό μια στις 1.000 γυναίκες είναι θετική στη μετάλλαξη BRCA με το ποσοστό να φτάνει μέχρι το 2,5% σε ορισμένους λαούς όπως οι Εβραίοι Ασκενάζι.

Ερευνητές εντόπισαν εκατοντάδες μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1, από τις οποίες πολλές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 μπορεί πιθανόν να επηρεάσουν τα αποθέματα ωαρίων και τη γονιμότητα σημαντικού αριθμού γυναικών στις ΗΠΑ.

Πηγή: iatronet.gr