"Μέδουσα" φύλακας της καρδιάς σας!

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μια επαναστατική συσκευή σε σχήμα μέδουσας έρχεται να προσφέρει προστασία σε όσους υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή. Λέγεται Watchman, εμφυτεύεται στην καρδιά και λειτουργώντας ως φίλτρο προλαμβάνει το σχηματισμό επικίνδυνων θρομβώσεων που αποτελούν συνέπεια της νόσου.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ασθενείς που υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή ακολουθούν συνήθως αγωγή με υψηλές δόσεις αντιθρομβωτικής βαρφαρίνης, όμως η ουσία αυτή έχει παρενέργειες, όπως εύκολος σχηματισμός μωλώπων, εσωτερική αιμορραγία, ναυτία και ηπατικές βλάβες. Από τις επιπλοκές αυτές κινδυνεύουν περισσότερο όσοι κάνουν χρήση φαρμάκων για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, γι’ αυτό πρέπει να υποβάλλονται σε συχνούς ελέγχους. Η συσκευή Watchman όμως δεν φέρει τέτοιους κινδύνους, γι’ αυτό μετά την τοποθέτησή της δεν απαιτείται συστηματική παρακολούθηση.

Η διαδικασία τοποθέτησης της συσκευής στην καρδιά διαρκεί περίπου μία ώρα και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές με αυτές που χρησιμοποιούνται και στην αγγειοπλαστική (στις επεμβάσεις τοποθέτησης στεντ). Αρχικά εισάγουν ένα λεπτό και εύκαμπτο καθετήρα σε μια μικρή τομή στη βουβωνική χώρα και τον καθοδηγούν μέσω των αρτηριών στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Εκεί με μια μικροσκοπική κάμερα πραγματοποιούν μετρήσεις για να καθορίσουν το μέγεθος της συσκευής Watchman που θα πρέπει να τοποθετήσουν. Η συσκευή καθοδηγείται προς την καρδιά με τη χρήση του ίδιου καθετήρα.

Το εμφύτευμα είναι φτιαγμένο από εύκαμπτο μεταλλικό υλικό και είναι καλυμμένο από λεπτό στρώμα πολυεστέρα που το κάνει να μοιάζει με μικροσκοπική μέδουσα ή ομπρέλα. Το μέγεθός του δεν ξεπερνάει σε μήκος αυτό ενός αντίχειρα. Μόλις βρεθεί στο σωστό σημείο, ανοίγει και παραμένει εκεί εφ’ όρου ζωής. «Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική, αφού πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα. Οι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα παραμένοντας συνήθως μόνο μία νύχτα στο νοσοκομείο» λέει ο σύμβουλος Καρδιολογίας δρ Πράπα Καναγκαρατνάμ από το νοσοκομείο «Σεντ Μέρι» στο δυτικό Λονδίνο, όπου υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιούνται 50-100 τέτοιες επεμβάσεις το χρόνο.

Πηγή