«Διώξτε τα παιδιά από το σπίτι στα 18»: Διαμάχη προκαλεί πρόταση νόμου στην Ιταλία

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νόμος ο οποίος θα υποχρεώνει τα «bamboccioni», τα «παιδιά της μαμάς» που μένουν στην πατρική εστία ακόμα και μέχρι τα 40, να την εγκαταλείπουν στα 18, ζητεί να ψηφιστεί στην Ιταλία υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

O ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Καινοτομίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ρενάτο Μπρουνέτα, ομολογεί μετά ντροπής πως έμαθε να στρώνει το κρεβάτι του μετά τα 30. Σύμφωνα άλλωστε με τη «La Stampa», το 59% των Ιταλών από 18 έως 34 ετών (το ποσοστό είναι σαφώς υψηλότερο μεταξύ των ανδρών...) ζουν στο πατρικό τους σπίτι. Οι μισοί ισχυρίζονται πως το κάνουν «για οικονομικούς λόγους». Ο Ρενάτο Μπρουνέτα, εντούτοις, υποψιάζεται πως πολλοί το κάνουν απλώς και μόνον επειδή τους αρέσει να έχουν κάποιον να τους μαγειρεύει, να τους πλένει- και να τους στρώνει το κρεβάτι.

Η συζήτηση
«Χρειαζόμαστε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός στην «Ιndependent». «Υπό μία έννοια, γίνομαι προκλητικός. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι νέοι που νομίζουν πως ζουν δωρεάν σε ξενοδοχείο, στην πραγματικότητα πληρώνουν ένα τίμημα. Δίνουν το δικαίωμα στους γονείς τους να συνεχίζουν να τους ελέγχουν συναισθηματικά, κοινωνικά, οικονομικά...». Για τον Μπρουνέτα, η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν μια δικαστική απόφαση: δικαστήριο του Μπέργκαμο υποχρέωσε έναν 60χρονο διαζευγμένο πατέρα, τον Τζιανκάρλο Καζαγκράντα, να συνεχίσει να καταβάλλει μηνιαίως επίδομα 350 ευρώ στην 32χρονη κόρη του Μαρτίνα, η οποία σπουδάζει εδώ και οκτώ χρόνια φιλοσοφία.

Η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Μαριαστρέλα Τζέλμινι στήριξε τον Μπρουνέτα, λέγοντας πως «η έγκαιρη χειραφέτηση από την οικογένεια είναι κάτι καλό». Πολλοί άλλοι υπουργοί, ωστόσο, αντέδρασαν έντονα. Ο Ρομπέρτο Καλντερόλι, υπουργός Απλοποίησης των Νόμων, δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου του Μπέργκαμο αντιβαίνει στην κοινή λογική - αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την πρόταση του Μπρουνέτα, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη παρέμβαση στην οικογενειακή ζωή των Ιταλών». «Έμενα σπίτι με τους γονείς μου μέχρι τα 27, οπότε παντρεύτηκα. Περιμένω από την κόρη μου να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα. «Αν ο υπουργός βρει τρόπο να εξασφαλίσει στους νέους ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τότε ναι, ας τον περάσει τον νόμο», σχολίασε από την πλευρά του στην «Guardian» ο Μαουρίτσιο Σκιάβι, ένας υποαπασχολούμενος- λόγω οικονομικής κρίσης- ηχολήπτης: «Είμαι επαγγελματίας ηχολήπτης. Έχω ζήσει μόνος και στο εξωτερικό. Έχω παντρευτεί και χωρίσει. Να ΄μαι όμως πίσω στο πατρικό μου, στα 36 μου».


Στην Ελλάδα

68%
των ανδρών και 47% των γυναικών ηλικίας 25-29 ετών ζουν στο πατρικό τους σπίτι

31

έτη είναι ο μέσος όρος ηλικίας εγκατάλειψης της οικογενειακής εστίας για τους Έλληνες, 27 έτη για τις Ελληνίδες

68%

των Ελλήνων μένουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μέχρι να παντρευτούν

1o

αίτιο της επί μακρόν παραμονής στο πατρικό σπίτι ή και της επιστροφής σε αυτό έπειτα από μια περίοδο ανεξαρτησίας είναι το χαμηλό εισόδημα

Πηγή

1 σχόλια:

Γιώργο, καλήμέρα! Έλα σε παρακαλώ να παραλάβεις ένα βραβείο απ' το blog μου!