Πρωτοποριακές επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον χειρουργό Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη, την επιστημονική του ομάδα και παιδοχειρουργούς του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η μόλις οκτώ ετών Φανή και ο εντεκάχρονος Παναγιώτης έγραψαν πρόσφατα ιστορία με τις επιτυχημένες επεμβάσεις Ρομποτικής στις οποίες υποβλήθηκαν.
Για την πρώτη επέμβαση του εντεκάχρονου Παναγιώτη, ο χειρουργός Δρ.Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ. Βαλιούλης χρησιμοποίησαν το ρομποτικό σύστημα daVinci για να αφαιρέσουν τον σπλήνα του εντεκάχρονου, ο οποίος έπασχε από σοβαρή νόσο που επηρέαζε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του με καθημερινή καταστροφή τους στον σπλήνα. Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αιμόλυσης, το παιδί είχε επίσης πέτρες στη χολή, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την πρώτη διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής σε παιδί διεθνώς. Η ρομποτική τεχνική επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη τομή με τις γνωστές επιπλοκές.
Η περίπτωση του Παναγιώτη αποτέλεσε πρόκληση για τη χειρουργική ομάδα, όχι μόνο λόγω του μικρού σωματότυπου του παιδιού, αλλά και εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων του σπληνός. Η χειρουργική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών σχεδίασε βήμα προς βήμα την πρωτοποριακή διπλή επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και του σπληνός με μηδαμινή απώλεια αίματος. Οι αιματολογικοί δείκτες του παιδιού διορθώθηκαν σύντομα μετά από την επέμβαση, επιτρέποντάς του λίγες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι και την οικογένειά του.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε στην μόλις οκτώ χρονών Φανούλα που χρειάστηκε αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης σπληνός. Αντί να υποβληθεί σε ανοικτή επέμβαση που θα απαιτούσε τομή τουλάχιστον 15 εκατοστών στην άνω κοιλία, με φυσικά επακόλουθα τον μετεγχειρητικό πόνο και τη μακρόχρονη νοσηλεία, η Φανούλα υπεβλήθη και αυτή σε ρομποτική επέμβαση. Ο ενδελεχής προεγχειρητικός σχεδιασμός βοήθησε τελικά στην ολοκλήρωση της επέμβασης μέσα από τέσσερις τομές των 5 χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και με διαφύλαξη του φυσιολογικού σπλήνα, που χάρη στην ακρίβεια των ρομποτικών χειρισμών μπόρεσε τελικά να διαχωριστεί από την παθολογική κύστη. Η κύστη αφαιρέθηκε πλήρως χωρίς καμία απώλεια αίματος. Η ασθενής αποχώρησε χαρούμενη από το νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.
«Η χειρουργική άλλαξε για πάντα», δηλώνει ο Δρ.Κωνσταντινίδης, Διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Αθηνών. «Η μοναδική στερεοσκοπική απεικόνιση που προσφέρει η ρομποτική χειρουργική, η απόλυτη ακρίβεια και ευελιξία των ρομποτικών εργαλείων καθώς και η μεγάλη άνεση χειρισμών σε στενούς χώρους της κοιλιάς, μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αναίμακτα τις πιο δύσκολες επεμβάσεις ακόμη και στους πιο μικρούς ασθενείς. Η κλινική μας έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στη Ρομποτική Χειρουργική, τόσο σε παχύσαρκους αρρώστους 192 κιλών όσο και σε παιδιά 22 κιλών, με απόλυτη ασφάλεια».
ygeia.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου