Nέες τεχνολογίες για τους αναπήρους

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων πάνω σε θέματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στο Αρσάκειο Εκπαιδευτήριο Παλαιού Ψυχικού στις 19:30 και θα είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Στα πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, η Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει πρωτοποριακές τεχνολογίες, που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας σε άτομα με βαριά κινητικά προβλήματα, όπως σπαστικότητα, δυστονία, νόσο του Πάρκινσον, προβλήματα χρόνιου πόνου και επιληψίας.

Επιπλέον θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η τεχνολογία BrainGate, που έχει εφαρμοσθεί σε μικρό αριθμό πασχόντων με βλάβες νωτιαίου μυελού, αφήνοντας μεγάλες προσδοκίες για τη βελτίωση της ζωής τους.

Οι τεχνολογίες BrainGate είναι εμφυτεύματα εγκεφάλου, που βασίζονται σε ηλεκτρονική ανίχνευση της σκέψης του πάσχοντος και τηλεμετρική μετάδοσή της σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ρομποτικό μηχανισμό ή μηχανισμό υποβοήθησης μέλους για να πραγματοποιηθεί η κίνηση. Αυτές οι τεχνολογίες είναι σε θέση να γεφυρώσουν τη διατομή του νωτιαίου μυελού, αυτό δηλαδή που χωρίζει τα άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία από ένα πιο αποδεκτό και φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο κος Δαμιανός Σακάς, Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: