Ξέρετε τι κάνει το παιδί σας στο Internet; SafetyWeb

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Λέγεται SafetyWeb και είναι η νέα υπηρεσία ον λάιν που από τον Ιανουάριο θα επιτρέψει στους γονείς να γνωρίζουν όλα όσα κάνουν τα ανήλικα παιδιά τους στο Διαδίκτυο. Κάποιοι ειδικοί, πάντως, καταθέτουν τις ενστάσεις τους.


Η υπηρεσία SafetyWeb είναι δημιούργημα δύο Αμερικανών, του Μάικλ Κλαρκ και του Τζέφρι Άροουν, οι οποίοι υπόσχονται στους γονείς ότι θα μπορούν να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο: το προφίλ που έχουν δημιουργήσει στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν και κατεβάζουν, τα προγράμματα που χρησιμοποιούν για να συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο με γνωστούς και αγνώστους, το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Για να γίνει αυτό, αρκεί ο γονιός να εγγραφεί στην ιστοσελίδα με το όνομά του, το επίθετό του και ημερομηνία γέννησης του παιδιού του και να είναι διατεθειμένος να πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή. Αφού το SafetyWeb τσεκάρει τα στοιχεία του πατέρα ή της μητέρας, θα αρχίσει να συλλέγει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον ανήλικο από τον κυβερνοχώρο.

«Η υπηρεσία μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας των ανηλίκων παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους γονείς», δηλώνει ο 36χρονος Τζέφρι Άροουν. Ο ένας εκ των δημιουργών του SafetyWeb προσθέτει ότι η υπηρεσία του κάνει κάτι παραπάνω από το να ελέγχει τις κινήσεις του ανήλικου στο Διαδίκτυο: «Υποδεικνύει στους γονείς οτιδήποτε είναι επικίνδυνο και εκθέτει τους ανηλίκους σε περιττούς κινδύνους». Το SafetyWeb δεν είναι ένα φίλτρο που εγκαθίσταται σε έναν υπολογιστή. Αντίθετα, παρακολουθεί τον ανήλικο είτε μπαίνει στο Διαδίκτυο από τον δικό του υπολογιστή είτε από τον υπολογιστή κάποιου φίλου είτε από κάποιο Ίντερνετ καφέ.

Ενστάσεις από ψυχολόγους

«ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι το SafetyWeb θα γίνει ένα πεδίο συνάντησης και όχι σύγκρουσης ανάμεσα στις γενιές», σημειώνει ο Μάικλ Κλαρκ. Όπως γράφει η εφημερίδα «La Repubblica», αυτή η φιλοδοξία του συνδημιουργού της υπηρεσίας είναι μια πραγματική πρόκληση για γονείς και παιδιά, αφού το SafetyWeb μπορεί να λειτουργήσει σε δύο περιπτώσεις: είτε κρυφά από τον «παρακολουθούμενο» είτε με τη συναίνεσή του.

Για την πρώτη περίπτωση, ωστόσο, εγείρονται ορισμένες ενστάσεις. «Η υπηρεσία αυτή μπορεί να τινάξει στον αέρα τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γονείς και παιδιά», επισημαίνει στην ιταλική εφημερίδα η παιδοψυχολόγος Τίλντε Τζάνι Γκαλίνο. «Όπως κάποτε ήταν λάθος για τους γονείς να διαβάζουν κρυφά τα ημερολόγια των παιδιών τους, έτσι σήμερα είναι λάθος να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο Διαδίκτυο». Η Ιταλίδα παιδοψυχολόγος εκτιμά ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτικότητα των εφήβων και- το κυριότερο- οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές να χτίζονται από την προεφηβική ηλικία.



1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ βοηθητικό δεν λέω, αλλα δεν είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Και τα ανήλικα έχουν δικαιώματα...