Οι κραυγές των μαϊμούδων ίσως κρύβουν το μυστικό της ανθρώπινης γλώσσας

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το μυστικό πίσω από τη δημιουργία της ανθρώπινης γλώσσας ίσως βρίσκεται στις ζούγκλες, στις κραυγές ενός είδους μαϊμούδων. Ερευνητές πέρασαν μήνες μελετώντας τις φωνές των κερκοπιθήκων Κάμπελ (Cercopithecus campbelli) που ζουν στο εθνικό πάρκο Τάι της Ακτής του Ελεφαντοστού. Ανακάλυψαν ότι τα ζώα αυτά δεν χρησιμοποιούν μόνο συγκεκριμένες κραυγές για προειδοποίηση όταν βρίσκονται γύρω τους αρπακτικά αλλά μπορούν και να τις συνδυάσουν με άλλους ήχους προκειμένου να δώσουν και άλλες πληροφορίες.

Η ομάδα των επιστημόνων, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Κλάους Ζουμπερμπίλερ του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους, μελέτησε κυρίαρχους αρσενικούς πιθήκους το βασικό καθήκον των οποίων ήταν να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους για την ομάδα τους πριν χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους για να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους.

Οι... συναγερμοί
Τα ζώα χρησιμοποίησαν αρκετούς άμεσα αναγνωρίσιμους ήχους συναγερμού, τους οποίους οι ερευνητές περιέγραψαν ως «μπουμ» (προειδοποίηση για πτώση κλαδιού κάπου κοντά), «κρακ» (μόνο όταν εθεάθη μια λεοπάρδαλη) και «χοκ» (αποκλειστικά στη θέα ενός στεφανοφόρου αετού πάνω από το δάσος).

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι ενώ τα «μπουμ» δεν άλλαζαν, οι μαϊμούδες περιστασιακά πρόσθεταν ένα «ου» στα «κρακ» και στα «χοκ», που απ΄ ό,τι φαίνεται άλλαζε και το μήνυμα. Η κραυγή «κρακ-ου» δείχνει να είναι ένας γενικός συναγερμός για τους περισσότερους κινδύνους, αλλά το «χοκ-ου» χρησιμοποιείται μόνο για να τραβήξει την προσοχή της ομάδας σχετικά με κινήσεις στις κορυφές των δέντρων- για παράδειγμα, την παρουσία άλλων ομάδων πιθήκων ή πουλιών. Αυτά και άλλα παραδείγματα είναι σύμφωνα με ερευνητές ενδεικτικά ενός συστήματος «που ίσως είναι το πιο περίπλοκο παράδειγμα “πρωτο-σύνταξης” στην επικοινωνία των ζώων, μέχρι σήμερα».

Σύντομο... πιθηκίσιο λεξικό

«Μπουμ»: Προσοχή, κλαδί που πέφτει, απομακρύνσου! «Μπουμ-μπουμ»: Έλα κοντά μου «Κρακ»: Φυλαχτείτε, λεοπάρδαλη! «Κρακ-ου»: Προσοχή, γενική προειδοποίηση «Χοκ»: Ένας στεφανοφόρος αετός πετάει ψηλά «Χοκ-ου»: Κίνηση από πάνω μας «Μπουμ-μπουμ, κρακ-ου κρακ-ου»: Προσέξτε, πέφτει δέντρο «Μπουμ-μπουμ, χοκ-ου κρακ-ου χοκ-ου»: Βρισκόμαστε κοντά σε μια άλλη ομάδα πιθήκων

Πηγή