Η πολλή τεστοστερόνη κάνει τους ανθρώπους να φέρονται άσχημα επειδή οι ίδιοι το επιλέγουν και όχι επειδή ασκεί κάποια μυστηριώδη βιολογική δράση, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Ερευνητές από την Ελβετία και την Βρετανία ανακάλυψαν στοιχεία τα οποία όχι μόνον διαλύουν τον μύθο ότι η ανδρική ορμόνη του φύλου προκαλεί επιθετική και εγωκεντρική συμπεριφορά, αλλά αποδεικνύουν πως η τεστοστερόνη ενθαρρύνει στην πραγματικότητα το fair play.
«Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να βεβαιωθούμε για το πώς ακριβώς επηρεάζει η συγκεκριμένη ορμόνη την κοινωνική συμπεριφορά», λέει ο δρ Κριστόφ Άιζενεγκερ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Θέλαμε απάντηση στο ερώτημα: τι είναι αλήθεια και τι μύθος;»
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», συμπεριέλαβε 120 γυναίκες, από τις οποίες ζητήθηκε να μοιράσουν ένα ποσό χρημάτων. Άλλες από αυτές πήραν πρώτα ένα χάπι τεστοστερόνης και άλλες ένα χάπι με ανενεργό ουσία, ενώ τους επετράπη να κάνουν δίκαιες και άδικες οικονομικές προσφορές τις οποίες μπορούσε να δεχθεί ή να απορρίψει ομάδα διαπραγματευτών.
«Εάν ίσχυε η κοινή πεποίθηση, οι εθελόντριες που πήραν τεστοστερόνη θα έπρεπε να υιοθετήσουν επιθετικές, εγωκεντρικές και ριψοκίνδυνες στρατηγικές, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο να απορριφθούν οι προτάσεις τους», εξηγεί ο δρ Άιζενεγκερ.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ακριβώς το αντίθετο. Οι γυναίκες που είχαν πάρει τεστοστερόνη γενικώς έκαναν πιο δίκαιες προσφορές σε σύγκριση με όσες πήραν την ανενεργό ουσία, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι απορρίψεις στην δική τους ομάδα.
Οι επιστήμονες λένε πως το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η τεστοστερόνη μάς κάνει πιο ευαίσθητους, πιο δίκαιους και λιγότερο επιθετικούς.
Φταίει ο... μύθος!
Τον περασμένο Αύγουστο, αμερικανοί ερευνητές είχαν δημοσιεύσει μελέτη που έδειξε ότι οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διαλέγουν ριψοκίνδυνα επαγγέλματα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες της νέας μελέτης εκτιμούν ότι είναι τόσο διαδεδομένη η πεποίθηση πως η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη της επιθετικότητας, ώστε ως φαίνεται αλλάζουμε από μόνοι μας συμπεριφορά για να ταιριάξουμε με αυτό το στερεότυπο!
Αυτό φαίνεται και στη μελέτη τους: επειδή καμία γυναίκα δεν ήξερε αν πήρε το χάπι τεστοστερόνης ή το χάπι με την ανενεργό ουσία, όσες νόμιζαν ότι είχαν πάρει τεστοστερόνη υπερασπίζονταν μετά… μανίας τις πιο άδικες οικονομικές προσφορές τους!
Με άλλα λόγια, δεν είναι η τεστοστερόνη αυτή που μας κάνει επιθετικούς, αλλά ο… μύθος που την περιβάλλει, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ας σημειωθεί πως η τεστοστερόνη αποκαλείται μεν ορμόνη του ανδρικού φύλου, αλλά στην πραγματικότητα άνδρες και γυναίκες την έχουν στον οργανισμό τους, διότι και οι μεν και οι δε την παράγουν – και αυτό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, μία ακόμα απόδειξη του πόσο… brutal θεωρούμε εξ ορισμού την τεστοστερόνη...
ygeia.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου