Ασπίδα (και) για τα δόντια το κόκκινο κρασί

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μία ακόμη ιδιότητα του κόκκινου κρασιού προστίθεται στη μακρά λίστα των ευεργετικών δράσεων αυτού του ποτού στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί προστατεύει τα δόντια. Ανακάλυψαν ότι χημικές ουσίες που διαθέτει το κόκκινο κρασί εξουδετερώνουν βακτήρια τα οποία κολλάνε στα δόντια και τα διαβρώνουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι αρκετό για να προσφέρει οδοντική προστασία. Η έρευνα αυτή έρχεται πάντως σε αντίθεση με προηγούμενη που ανέφερε ότι οι όξινες ουσίες που περιέχει το κόκκινο κρασί δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη στοματική υγιεινή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Παβίας διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί εξουδετερώνει τους στρεπτόκοκκους mutant, οι οποίοι θεωρείται η πιο επικίνδυνη κατηγορία βακτηρίων που ζουν στο στόμα.

Τα βακτήρια αυτά κολλάνε στο σμάλτο των δοντιών ενεργοποιώντας μια αντίδραση του οργανισμού κατά την οποία απελευθερώνονται οξέα τα οποία δημιουργούν τρύπες στα δόντια. Τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί, και ειδικότερα η αντιοξειδωτική ουσία προανθοκυανιδίνη, εμποδίζει αυτά τα βακτήρια να κολλάνε στα δόντια και γενικά να παραμένουν στο στόμα.

Πηγή: tovima.gr