Στη Λίθινη Εποχή είχαν «δωμάτια»

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η επιστήμη της αρχαιολογίας δεν ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη των αντικειμένων, των ικανοτήτων και των αντιλήψεων των αρχαίων πολιτισμών. Ασχολείται και με τη μελέτη των χώρων όπου ζούσαν οι πρόγονοί μας. Πρόσφατες ανασκαφές στο Ισραήλ υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής οργάνωναν τη ζωή τους στην ύπαιθρο, δημιουργώντας διαφορετικούς «χώρους» για διαφορετικές δραστηριότητες.

Ενας από αυτούς τους «νοητούς» χώρους χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την παρασκευή και την κατανάλωση του φαγητού, ενώ ένας άλλος για την κατασκευή των περισσότερων λίθινων εργαλείων. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, αναφέρει ότι τα ευρήματα χρονολογούνται πριν από 790.000 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί πίστευαν ότι ο διαχωρισμός του χώρου εμφανίστηκε πριν από 200.000 χρόνια.

Η αρχαιολόγος Νίρα Αλπερσόν Αφίλ και οι συνεργάτες της στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ υπογραμμίζουν ότι η σύγχρονη χρήση του χώρου απαιτεί κοινωνική οργάνωση και επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Επίσης ερευνητές από τη Γερμανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα ευρήματα στο Γκεσέρ Μπενότ Γιαακόφ, στην κοιλάδα του Ποταμού Ιορδάνη, όπου οι πρόγονοί μας ζούσαν στις ακτές λίμνης. Προηγούμενες ανασκαφές είχαν δείξει ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν τη φωτιά.

Hταν Homo Erectus

Παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των ανθρώπων που κατοικούσαν στην περιοχή καθώς δεν έχουν βρεθεί σκελετοί ή οστά. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν Homo Erectus.

Η ομάδα του εβραϊκού πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι κατασκεύαζαν λίθινα εργαλεία, έλεγχαν τη φωτιά και συνέλεγαν φυτά για να τα φάνε, ενώ έσφαζαν και έτρωγαν ζώα. Στο βορειοδυτικό τμήμα της ανασκαφής οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θραύσματα τσακμακόπετρας και λίθινα εργαλεία για την παρασκευή φαγητού, όπως και ψαροκόκαλα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και κομμάτια ξύλου. Τα ίχνη φωτιάς έδειχναν ότι εδώ υπήρχε εστία.

Πολλά κομμάτια τσακμακόπετρας βρέθηκαν στη νοτιοανατολική πλευρά όπου σίγουρα υπήρχε εστία, ενώ από την πληθώρα ευρημάτων οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι εδώ ήταν κέντρο κατασκευής εργαλείων.

Η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο χώρους είναι κενή ευρημάτων.

Πηγή