Τι συμβαίνει όταν «κολλάμε» πολλούς ιούς του αναπνευστικού

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο ρινοϊός που προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα κοινού κρυολογήματος έχει πολλά στελέχη _ τουλάχιστον 99. Το επακόλουθο είναι ότι δεκαετίες τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως θα μπορούσε κάποιος να μολυνθεί ταυτοχρόνως από περισσότερα από ένα διαφορετικά στελέχη.


Οι νεώτερες μελέτες για το κοινό κρυολόγημα και τη συμπεριφορά του στο ανθρώπινο σώμα έκρυβαν μερικές εκπλήξεις, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στην επιθεώρηση «Science», διαπιστώθηκε πως όταν δύο στελέχη του ιού μολύνουν έναν άνθρωπο, αυτά μπορεί να ενωθούν και να ανταλλάξουν το γενετικό υλικό τους με μια διαδικασία που λέγεται ανασυνδυασμός και μέχρι πρότινος εθεωρείτο αδύνατη στους ρινοϊούς.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι σε εποχή κρυολογήματος, όταν κυκλοφορούν πολλά στελέχη ρινοϊών, ο ανασυνδυασμός μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην εμφάνιση νέων στελεχών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One», επιστήμονες παρακολούθησαν 64 παιδιά με κρυολογήματα και εντόπισαν ενδείξεις ανασυνδυασμού καθώς και... τριπλές λοιμώξεις: υπήρχαν δηλαδή παιδιά που ήταν ταυτοχρόνως μολυσμένα με ρινοϊό και ιούς γρίπης ή αδενοϊούς. Ωστόσο, μόνο μικρό ποσοστό των παιδιών ήταν φορείς πολλαπλών στελεχών των ρινοϊών.

Τα καλά νέα είναι πως η ταυτόχρονη μόλυνση με διάφορους ιούς δεν σημαίνει κατ' ανάγκην πιο σοβαρά ή παρατεταμένα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει πως σε ποσοστό έως 25% η συν-μόλυνση μπορεί και να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία