Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, μειώνουν το αίσθημα κόπωσης και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.


Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Μαρία Σκουρολιάκου, Κλινική Φαρμακοποιός, Λέκτορας Τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε σχετική διάλεξη κατά τη διάρκεια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας.

Οι επαγγελματίες υγείας, επεσήμανε η κα Σκουρολιάκου, οφείλουν να δίνουν έμφαση στη σημασία της υγιεινής διατροφής και να τονίζουν ότι τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν μπορούν να μετατρέψουν μια ‘πτωχή’ δίαιτα σε μια ιδανική δίαιτα, να είναι ενήμεροι για τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, τις ενδείξεις και τις παρενέργειές τους, να εκτιμούν τους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, διατροφικές συνήθειες, τρόπο ζωής) για εμφάνιση διατροφικής ανεπάρκειας σε κάθε ασθενή και την ανάγκη για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα οφέλη της χρήσης συμπληρωμάτων και τους κινδύνους από τη λανθασμένη χρήση και να επιλέγουν το κατάλληλο σκεύασμα.

Θα πρέπει επίσης τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα να ακολουθούν τη λογική του low dose concept , και να έχει μέσω κλινικών μελετών αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη δοσολογία αρκεί , με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υπερβιταμίνωσης (λιποδιαλυτές βιταμίνες) ή υπερδοσολογίας.
Το να προτείνουν οι επαγγελματίες υγείας πολυβιταμινούχο σκεύασμα στον ασθενή είναι απόλυτα ενδεδειγμένη μέθοδος, όταν είναι σίγουροι ότι οι διατροφικές συνήθειες του ασθενή δεν καλύπτουν την απαραίτητη δοσολογία σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που είναι σε κίνδυνο διατροφικών ανεπαρκειών και πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα είναι:

  • Άτομα με αυξημένες διατροφικές ανάγκες, όπως τα βρέφη και τα παιδιά, οι έφηβοι, οι γυναίκες σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού και κατά την αναπαραγωγική περίοδο και οι ηλικιωμένοι
  • Άτομα των οποίων η διατροφή επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής τους, όπως οι καπνιστές, άτομα που καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ, οι εθισμένοι σε ναρκωτικά, τα ελλιποβαρή άτομα, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, οι πτωχοί μετανάστες, οι αυστηρά χορτοφάγοι και οι αθλητές
  • Άτομα, η διατροφή των οποίων επηρεάζεται από μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή που πάσχουν από κάποια νόσο π.χ. σύνδρομα δυσαπορρόφησης, ηπατοχολικά νοσήματα, εγκαυματίες, άτομα με συγγενείς διαταραχές μεταβολισμού
  • Άτομα τα οποία κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων.
Πηγή: iatronet.gr