Όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Όταν το μωρό αρχίσει να μασάει τα πάντα αλλά και να του τρέχουν τα σάλια, είναι σημάδι ότι βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Η δυσαρέσκεια που αισθάνεται είναι μεγάλη για αυτό και το παιδί κλαίει ή γκρινιάζει συνέχεια.

Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στου πρώτους 4 με 7 μήνες της ζωής του παιδιού. Συνήθως πρώτα βγαίνουν τα δύο κάτω μπροστινά δοντάκια, οι μεσαίοι κοπτήρες. Τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια εμφανίζονται μετά από 4 ή 8 εβδομάδες. Μετά από ένα μήνα περίπου εμφανίζονται και οι κάτω πλαϊνοί κοπτήρες. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα πίσω δόντια που είναι χρήσιμα για την άλεση των τροφών, πρώτοι και δεύτεροι γόμφοι και στο τέλος έρχονται και οι επάνω κυνόδοντες, τα δύο μυτερά δόντια που βρίσκονται στο επάνω σαγόνι. Μέχρι τριών ετών έχουν εμφανιστεί και τα 20 δοντάκια των παιδιών.

Οι γονείς αγχώνονται με το κλάμα του παιδιού, για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να καταπραΰνουν τον πόνο. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί να μασά δροσιστικό κρίκο οδοντοφυΐας ή ειδικές κουδουνίστρες που πωλούνται για αυτή τη χρήση. Ηρεμήστε το παιδάκι σας από τον πόνο, τρίβοντας με το δάχτυλό σας τα ούλα του ή δίνοντας του την πιπίλα του για να ηρεμήσει.

Καθημερινά μπορείτε να φροντίζετε για τη στοματική υγιεινή του παιδιού, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι πρέπει να έχει βγάλει δόντια. Σκουπίζετε με ένα υγρό πανάκι τα ούλα ή ακόμα μπορείτε να τα καθαρίζετε με μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα. Μόλις βγουν όλα τα δοντάκια του φροντίστε να μάθετε στο παιδί σας, ότι πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του 2 με 3 φορές την ημέρα.

Πηγή:babyradio.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...