Νέα γρίπη: αλλάζουν τα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η ασφάλεια του μαθητικού πληθυσμού από την νέα γρίπη ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης. Οι επιστήμονες εισηγήθηκαν πως πρέπει να ληφθούν πιο συγκεκριμένα αλλά και πιο αυστηρά που θα ορίζουν πότε θα κλείνουν οι μαθητικές αίθουσες.

Έτσι, αποφασίστηκε πως θα μπαίνει λουκέτο σε ένα τμήμα μιας εκπαιδευτικής μονάδας στην περίπτωση που τέσσερις μαθητές απουσιάζουν επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα που μαρτυρούν πως πιθανότατα να νοσούν από τη νέα γρίπη.

Σημειώνεται, πως έως χτες ίσχυε ο κανόνας να κλείνει ένα τμήμα στην περίπτωση που απουσίαζαν πέντε μαθητές, ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

Επιπλέον και για προληπτικούς λόγους, ένα σχολείο θα κλείνει όταν έχει ήδη μπει «λουκέτο» στο 1/3 των τμημάτων. Αντίστοιχα, στην περίπτωση που είναι κλειστά λόγω νέας γρίπης το 1/3 των σχολείων ενός νομού, τότε θα λαμβάνεται άμεσα η απόφαση να κλείσουν όλα.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής, παρακολουθώντας το άλμα επιβαιωμένων κρουσμάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισε επίσης να χορηγούνται και πάλι τα αντιιικά φάρμακα από τα φαρμακεία, με συνταγή γιατρού.

Η Επιτροπή κατέληξε στο μέτρο αυτό, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα περιστατικά νέας γρίπης και να προληφθούν πιθανές παρενέργειες. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, οι επιστήμονες προτείνουν την έγκαιρη εφαρμογή αντιιικής αγωγής στους ασθενείς - ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον υγιή πληθυσμό στην περίπτωση που διαπιστωθεί επιδείνωση ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την εβδομαδίαια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μέσα σε μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 975 νέα κρούσματα, αριθμός - ρεκόρ για την χώρα μας. Έτσι, πια η Ελλάδα αριθμεί απο την αρχή της πανδημίας έως σήμερα 4.172 θετικά δείγματα στον νέο ιό Α (Η1Ν1).

Στο μεταξύ, ένας 26χρονος νόσησε από την νέα γρίπη και παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μετά την εξέλιξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και διασωληνώθηκε. Η κατάσταση του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Πηγή