Καρκίνος του μαστού: Πειραματικό φάρμακο περιορίζει τη μετάσταση στα οστά

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Πειραματικό φάρμακο φάνηκε να μειώνει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού στα οστά, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

Το φάρμακο-Y27632-αναστέλλει την πρωτεΐνη ROCK η οποία υπερπαράγεται στο μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Η αναστολή της ROCK στα αρχικά στάδια του καρκίνου του μαστού μείωσε τη συχνότητα εξάπλωσης του καρκίνου στo 36% και τη μεταστατική μάζα όγκου στα οστά κατά 77%, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρωτείνη ROCK μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτεί στόχος για νέα θεραπευτικά σχήματα όσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης του καρκίνου στο μαστό.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, ενώ ο πρωτογενής όγκος προκαλεί σημαντική νόσο και απαιτεί θεραπεία, η μετάσταση αποτελεί το 90% και άνω των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Δεν υπάρχει αγωγή που να εξαλείφει τη μετάσταση.

Η αποσαφήνιση του ρόλου της ROCK στην εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και ο εντοπισμός των παραγόντων που την αναστέλλουν μας φέρνει πιο κοντά σε μέθοδο που θα μπορεί ενδεχομένως μελλοντικά να περιορίσει τη μετάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Michael Rosenblatt,από το Πανεπιστήμιο Tufts.

Ο ερευνητής, Sijin Liu, δήλωσε πως ανακάλυψε επίσης πως η χρήση shRNA για την εξουδετέρωση της έκφρασης της ROCK επιβράδυνε τη μετάσταση. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται εκτεταμένο μέσον για να εξαπλωθούν. Η ROCK κατευθύνει τη δημιουργία αυτού του ‘οχήματος’, αλλά η χρήση του αναστολέα της ROCK και του shRNA κατέστησε αναποτελεσματικό το μηχανισμό μεταφοράς, περιορίζοντας σημαντικά τη μετάσταση στα οστά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μια συγκεκριμένη ομάδα microRNA, από το 17 έως το 92, σχετίζεται με την έκφραση της ROCK και τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού. Τα microRNA, ανταποκρίθηκαν στην αναστολή της ROCK, η οποία ρίχνει φως στο μηχανισμό που κατευθύνει τη μετάσταση και αποτελεί εύρημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους ερευνητές, δήλωσε ο Liu.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Cancer Research’.

Πηγή
-