Η ποιότητα των σνάκ και η φυσική δραστηριότητα καθορίζουν το βάρος των παιδιών

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα μελέτης από του Δρ. Lioret και της ομάδας του (2008) η οποία αξιολόγησε την επίδραση του τρόπου ζωής στο βάρος των παιδιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός χαμηλής φυσικής δραστηριότητας και αυξημένης κατανάλωσης σνάκ προβλέπει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 3-11 ετών.
Η διατροφή 748 παιδιών ηλικίας 3-11 ετών εκτιμήθηκε με τη χρήση επταήμερων ημερολογίων διατροφής. Οι γονείς ρωτήθηκαν σχετικά με το βάρος και το ύψος των παιδιών τους και επίσης συμπλήρωσαν ερωματολόγια σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν στον ελεύθερο χρόνο τους, το χρόνο που βλέπουν τηλεόραση και το οικογενειακό τους στάτους. Στατιστικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν προκειμένουν να πραγματοποιηθούν συσχετισμοί μεταξύ της εμφάνισης αυξημένου βάρους στα παιδιά και των διαφορετικών τρόπων ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν 3 διαφορετικά είδη τρόπου ζωής: Ο καθιστικός με πολλά σνάκ, ο δραστήριος με ποικιλία κατατάλωσης τροφών για τις ηλικίες 3-6 και 7-11 ετών και εκείνος που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων στα κυρίως γεύματα για τις ηλικίες 7-11 ετών.

Τα παιδιά 3-6 ετών στην κατηγορία της ΄καθιστικής ζωής με πολλά σνακ’ ήταν πιο πιθανόν να είναι υπέρβαρα από τα παιδιά 7-11 ετών στην κατηγορία των ‘μεγάλων ποσοτήτων στα κυρίως γεύματα’. Τα παιδιά στην κατηγορία κατανάλωσης ποικίλων τροφών με φυσική δραστηριότητα ήταν τα πιο λεπτά.

Συμπερασματικά η γαλλική έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός ποικιλίας στην κατανάλωση τροφών με αυξημένη φυσική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος για την πρόληψη της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr