Οι συνέπειες του μεθανίου ως «αερίου του θερμοκηπίου» για την κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν υποτιμήσει τις επιπτώσεις του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι τα σημερινά κλιματολογικά μοντέλα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Όπως αποδεικνύεται πλέον, η επίπτωση του μεθανίου στην άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι περίπου κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη από ό,τι θεωρείτο με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες δεν είχαν λάβει υπόψη τους τις αλληλεπιδράσεις του μεθανίου με τα αερομεταφερόμενα σωματίδια. Όταν συνυπολογιστούν και αυτές οι έμμεσες επιπτώσεις, τότε ένας τόνος μεθανίου έχει 33 φορές μεγαλύτερη επίπτωση στο κλίμα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, σε μια χρονική περίοδο 100 ετών, και όχι 25 φορές μεγαλύτερη, όπως ήταν μέχρι τώρα η επιστημονική εκτίμηση.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, με επικεφαλής τον Ντρου Σίντελ, ο οποίος επεσήμανε, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, όπως συμβαίνει και με τις εκπομπές του διοξειδίου, ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί επειγόντως στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης για το κλίμα.
Όπως είπε ο Σίντελ, καθώς το μεθάνιο διασπάται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, η ευεργετική επίπτωση στην κλιματική αλλαγή από τον περιορισμό του μεθανίου θα είναι επίσης ταχύτερη σε σχέση με τη μείωση του διοξειδίου, που θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Αν, συνεπώς, πρόσθεσε, πρόκειται να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών του πλανήτη, η σύνοδος της Κοπεγχάγης πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του μεθανίου, καθώς επίσης και του μονοξειδίου του άνθρακα.
Το μεθάνιο αναγνωρίζεται ως το δεύτερο σημαντικότερο ανθρωπογενές αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα και θεωρείται υπεύθυνο περίπου για το ένα πέμπτο της ανόδου της θερμοκρασίας διαχρονικά. Προέρχεται κυρίως από χωματερές, καύση ορυκτών καυσίμων, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου