Τα λαχανικά στην εγκυμοσύνη προστατεύουν το παιδί από τον διαβήτη

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν άφθονα λαχανικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα, σουηδική έρευνα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Hilde Brekke, του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει σχέση μεταξύ πρόσληψης λαχανικών στην εγκυμοσύνη και του κινδύνου του παιδιού να εμφανίσει στη συνέχεια διαβήτη 1, αλλά περισσότερες έρευνες θα απαιτηθούν πριν οριστικοποιηθεί η άποψη των ερευνητών.

Η Brekke και οι συνεργάτες της μελέτησαν 6.000 παιδιά 5 ετών και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 3% είτε είχε αναπτύξει διαβήτη 1 είτε είχε αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που αποτελούν ένδειξη κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος σε παιδιά των οποίων οι μητέρες σπανίως κατανάλωναν λαχανικά στην εγκυμοσύνη και ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε στα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωνα καθημερινά λαχανικά στην εγκυμοσύνη.

Η Brekke δήλωσε πως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, αν είναι τα λαχανικά ο παράγοντας που δίνει το προστατευτικό αποτέλεσμα, αλλά άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πρόσληψη λαχανικών, όπως το εκπαιδευτικό επίπεδο της μητέρας δεν φαίνεται να εξηγούν τη σχέση.

Επίσης, ούτε άλλοι διατροφικοί παράγοντες ή γνωστοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να εξηγήσουν το προστατευτικό αποτέλεσμα. Αν και δεν είναι γνωστή η αιτία εμφάνισης του διαβήτη 1, στους παράγοντες κινδύνου που θεωρείται ότι παίζουν ρόλο περιλαμβάνονται μηχανισμοί του ανοσοποιητικού, περιβαλλοντικές τοξίνες και γενετικές ποικιλομορφίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘Pediatric Diabetes.’


Πηγή