Βοηθώντας τα παιδιά μας να μάθουν

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τώρα που η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, είναι σημαντικό για τους γονείς να αρχίσουν να σκέφτονται, πώς μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερο ενεργά, στην σχολική ζωή των παιδιών τους. Το λέω, γιατί πιστεύω ότι, οι αρχές της εκπαίδευσης ενός παιδιού, θεμελιώνονται από το σπίτι του. Αυτό είναι αναπόφευκτο, καθώς τα παιδιά, ήδη από τη βρεφική τους ηλικία, αρχίζουν να μιμούνται τις συμπεριφορές μας. Πρώτα μιμούνται τις εκφράσεις του προσώπου -απ’ όταν βρίσκονται στην κούνια τους ακόμα- και προχωρούν στη μίμηση εκφράσεων λίγο αργότερα, καθώς μεγαλώνουν. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, η απαρχές μιας σωστής εκπαίδευσης τίθενται πρωταρχικά στο σπίτι -και εμείς σαν γονείς, θα πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας σωστούς τρόπους συμπεριφοράς, έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν επιτυχημένα στη σχολική κοινότητα.

Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία, αφορμή προβληματισμού, πριν να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο. Πρώτα απ’ όλα η εξωτερική παρουσία του παιδιού σας, συσχετίζεται απόλυτα με το πως νιώθει εσωτερικά. Αν η προσωπική του υγιεινή είναι ικανοποιητική, θα αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του και το πώς τον βλέπουν οι άλλοι γύρω του. Έτσι, σαν γονείς, καλό είναι να διδάξτε τα παιδιά σας πώς να παραμένουν καθαρά:

1. Ας συνηθίσουν μην παραλείπουν να κάνουν μπάνιο κάθε βράδι πριν πέσουν για ύπνο.
2. Φροντίστε να τους γίνει συνήθεια να είναι πάντα περιποιημένα, τα νύχια τους καθαρά και κομμένα.
3. Μάθετε τα να φοράνε καθαρά και προσεγμένα ρούχα
4. Πείτε τους ότι δεν είναι σωστό να τρώνε τα νύχια τους ή να σκαλίζουν τη μύτη.
5. Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι τα ρούχα τους θα πρέπει να είναι κατάλληλα για το σχολείο. Το σχολείο άλλωστε δεν είναι χώρος διεξαγωγής διαγωνισμού επίδειξης μόδας.

Και αντίθετα. Η εσωτερική κατάσταση του παιδιού επηρεάζει την εξωτερική του συμπεριφορά, τόσο ως προς τον εαυτό του όσο και ως προς τους άλλους. Οι παρακάτω συμβουλές θα το βοηθήσουν και θα γίνουν αρωγοί του, στην διαδικασία μάθησης:

1. Διδάξτε του να σέβεται τα πράγματα των συμμαθητών του και τη σχολική υποδομή και περιουσία.
2. Κάθε σχολείο έχει μια πολιτική, με τη μορφή κανόνων που εφαρμόζονται μέσα στην τάξη: π.χ. να παραμένουν κλειστά τα κινητά, δεν μασάμε τσίχλα κατά τη διάρκεια του μαθήματος κτλ.
3. Μάθετέ τα να είναι να είναι ευγενικά και υπομονετικά, αυτό θα εμπλουτίσει τις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους ικανότητες.
4. Το να ξέρουν να μοιράζονται θα τους βοηθήσει να συνυπάρχουν με τους άλλους. Αν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στη συμπεριφορά μαθητών στο σχολείο, ο δάσκαλος θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τους γονείς. Ίσως το παιδί να χρειάζεται την βοήθεια και την καθοδήγηση ειδικού, ο οποίος θα μπορεί στοχευμένα να διακρίνει την αιτία της διαταραχής -διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, ή κατάθλιψη-. Σε πολλές χώρες τα σχολεία διαθέτουν ως μέλος του μόνιμου προσωπικού τους ειδικευμένο ψυχολόγο, ο οποίος μπορεί να καθοδηγήσει τους γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους. Παρ’ όλα αυτά στην τοπική κοινωνία οι ψυχολόγοι «μπαίνουν από την πίσω πόρτα», από φόβο μήπως και η οικογένεια γίνει ο περίγελος των γύρω της.

Πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάτε να παίρνεται μέρος στην εκπαίδευση των παιδιών σας. Αν γίνεται συνάντηση γονέων και δασκάλων, μην παραλείπετε να δείτε το δάσκαλο. Είναι ζωτικό για τον γονιό, να είναι καλά ενημερωμένος για την πρόοδο του παιδιού του στο σχολείο. Η γεφύρωση του χάσματος επικοινωνίας μεταξύ γονιού και παιδιών έχει σαν πρώτη προϋπόθεση το σπάσιμο των φραγμών και την δημιουργία ανοιχτών καναλιών συνομιλίας. Προσπαθήστε να γίνετε ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν, διαφορετικά θα περάσουν την ίδια αρνητική συμπεριφορά και στα δικά τους παιδιά. Επενδύοντας χρόνο στα παιδιά σας προάγετε την εκπαίδευσή τους και τα καθιστάτε παραγωγικά μέλη της κοινωνίας στο μακρύ ταξίδι της ζωής.

Λοιπόν, γονείς, ελάτε, μην διστάζετε. Σπεύστε στην επόμενη συνάντηση του σχολείου γονέων-καθηγητών ή δασκάλων και ρωτήστε για την εκπαίδευση του παιδιού σας. Ακόμα και η απλή παρουσία σας είναι το πρώτο βήμα για να καθοδηγήσετε το παιδί σας στην σωστή κατεύθυνση.

του Νικόλαου Σιδεράκη,*
Παν/μίου Σίτυ, Ν.Υ., με μάστερ στην Εκπαίδευση

(Πηγή)