Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του πεπτικού

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Θετικά αποτελέσματα επιτυγχάνοαντι στη μάχη κατά των μορφών καρκίνου του πεπτικού. Νέες μορφές θεραπείας, οι λεγόμενες στοχευμένες θεραπείες, που αν και βασίζονται σε φάρμακα, τις διέπει μια διαφορετική φιλοσοφία απ΄ ότι τη χημειοθεραπεία, υπόσχονται επιμήκυνση της επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν την Πέμπτη, με αφορμή το 29ο Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 15 μέχρι 18 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο PORTO CARRAS GRAND RESORT.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Εμμανουήλ Παρασκευάς, επειδή στις στοχευμένες θεραπείες χρησιμοποιούνται φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Ακόμη, για τις περιπτώσεις των καρκίνων ήπατος, παγκρέατος και παχέος εντέρου, όπου τώρα πια υπάρχει επίσημα εγκεκριμένο φάρμακο ακόμη και για ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου, έχει καταδειχθεί αύξηση της επιβίωσης που αγγίζει τους αρκετούς μήνες έως και έτη και σημαντική καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα και για τη χρόνια ηπατίτιδα C. Νέα φάρμακα που θα προστεθούν στη θεραπεία της και θα είναι διαθέσιμα σε 1-2 έτη , θα αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα πλήρους εκρίζωσης του ιού, ακόμη και σε πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες η θεραπεία είχε αποτύχει στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα το 50-75% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C δεν κατόρθωναν να απαλλαγούν από τον ιό ακόμη και αν έκαναν θεραπεία.

Τα νέα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολών ελικασών και πρωτεασών εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον χρόνο θεραπείας, που σήμερα είναι από 6 ως 11 μήνες. Επίσης, μια νέα μορφή ιντερφερόνης α ετοιμάζεται, η οποία θα χορηγείται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και πιθανόν με μικρότερα ποσοστά παρενεργειών.

Επεμβατικές

Ο οισοφάγος Barrett (ΟΒ) είναι επίκτητη αλλοίωση, αποτέλεσμα μακροχρόνιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Είναι προκαρκινωματώδης κατάσταση. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έγιναν προσπάθειες ανεύρεσης ενδοσκοπικών τεχνικών καταστροφής του ΟΒ (laser, argon plasma, bicap, heater probe, PDT) που επέτρεπαν σε μη όξινο περιβάλλον τη φυσιολογική επανεπιθηλιοποίηση 7,8. Το μεγάλο πρόβλημα αυτών των μεθόδων ήταν η παραμονή νησιδίων μεταπλαστικού επιθηλίου υπό το αναπλασθέν πλακώδες επιθήλιο.

Η συχνότητα του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου αυξάνει με ταχείς ρυθμούς την τελευταία 30ετία και αυτό συμβαίνει σε έδαφος ΟΒ 3. Για τον λόγο αυτό έχουν προταθεί διάφορες στρατηγικές για την αντιμετώπισή του.

Πολύ πρόσφατα εμφανίσθηκαν πολύ ενθαρρυντικά πειραματικά και κλινικά δεδομένα καταστροφής του ΟΒ με ραδιοσυχνότητες (RFA) 9-11.Το τελευταίο 6μηνο άρχισε η εφαρμογή της και στη χώρα μας με τη χρήση του συστήματος HALO

H Φωτοδυναμική θεραπεία που αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, αποτελεί μία μέθοδο τοπικής νέκρωσης του νεοπλασματικού ιστού, που στηρίζεται στο φωτοχημικό φαινόμενο. Προκαλείται από τη διέγερση ειδικών φθοριοχρωστικών ουσιών μέσω της φωτεινής ακτινοβολίας. Προκαλείται πολύ γρήγορα θρόμβωση των αγγείων, αιμορραγία και οξείες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι οποίες μαζί με την προκαλούμενη ανοξία, οδηγούν σε νέκρωση του όγκου.

Χρησιμοποιείται για την πλήρη ίαση των πρώιμων καρκίνων ή προκαρκινικών βλαβών ως ο οισοφάγος Barrett, για παρηγορική θεραπεία ανεγχείρητων νεοπλασμάτων του οισοφάγου και στα ανεγχείρητα χολαγγειοκαρκινώματα

Πλεονεκτεί στη θεραπεία των όγκων που έχουν μήκος > 8-10 cm, διηθούν ολόκληρο το τοίχωμα και βρίσκονται στο άνω τριτημόριο του οισοφάγου ή την καρδιοοισοφαγική συμβολή.

Τέλος, το Ειδικό σύστημα - SpyGlass άμεσης ορατότητας-χοληδοχοσκοπίου χρησιμοποιείται στην άμεση χοληδοσκόπιση, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα μιας video κάμερας και ενός οπτικού καθετήρα.

(Πηγή iatronet.gr)