Κάρτα υγείας για όλους, οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο και ιατρικές μονάδες σε κάθε δήμο

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες με την ίδρυση, σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που δρομολογεί για την Υγεία.

Oι Μονάδες αυτές, όπως αποκαλύπτει η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπεται να είναι κατά την πλήρη ανάπτυξή τους 24ωρης λειτουργίας με όλες τις βασικές ειδικότητες, ενώ καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, η επιλογή των οποίων θα είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση στη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής και στον οικογενειακό γιατρό, όπως και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας που θεσμοθετείται. «Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους» και προτεραιότητες, δεσμεύεται η υπουργός, «η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αποκαλύπτει επίσης στα «ΝΕΑ» το σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό του κόστους των προμηθειών των νοσοκομείων απ΄ όπου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. «Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειαστεί», λέει όταν ερωτάται για τα συμφέροντα των «πιράνχας». Το δημόσιο χρέος βρέθηκε εν μια νυκτί διπλάσιο απ΄ ό,τι έλεγε ότι ήταν η Ν.Δ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να «χαρίζεται». Ως προϊσταμένη ενός υπουργείου με τεράστιες οικονομικές ανάγκες νιώθετε με «δεμένα χέρια»; Πώς θα διασφαλίσετε πόρους;

Η πολιτική είναι ζήτημα επιλογών. Η κυβέρ- νηση της Ν.Δ., αντί για τους αναγκαίους νοσηλευτές προσέλαβε αγροφύλακες. Εμείς παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό φάνηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις, καθώς έδωσε έμφαση στην Υγεία. Στόχος μας η αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία στο 1% του ΑΕΠ στην τετραετία και η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών άμεσα με τον προϋπολογισμό το 2010. Τους πόρους θα τους εξασφαλίσουμε θέτοντας νέες προτεραιότητες στην κατεύθυνση της δίκαιης αναδιανομής για τη στήριξη του εισοδήματος, του Κοινωνικού Κράτους και της Υγείας, με εξορθολογισμό των δαπανών και αποτελεσματικό έλεγχο ως προς την αξιοποίησή τους. Οι 20 από τις πρώτες κρίσιμες 100 ημέρες πέρασαν. Τα δύσκολα πέρασαν ή έρχονται;

Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά προχωράμε με σχέδιο, θέληση και αποφασιστικότητα. Προϋπόθεση για να πετύχουμε σ΄ αυτήν τη δύσκολη μάχη είναι η ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία για την Υγεία, με πρωταγωνιστές τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζομένους, με όλους όσοι με πατριωτισμό κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες.

Τα χρέη των νοσοκομείων είναι υπέρογκα. Πώς θα προχωρήσετε;

Δέσμευσή μας είναι η αναγέννηση και η ολοκλήρωση του ΕΣΥ. Η αντιμετώπιση των μεγάλων ανισοτήτων στην Υγεία με σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν τις ανάγκες του.

Το χρέος των νοσοκομείων από το 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ. Σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούμε Επιτροπή διαπραγμάτευσης και ρύθμισης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε ριζική τομή στο σύστημα προμηθειών. Δεν μπορεί τα χρήματα των φορολογουμένων να χάνονται σε μία μαύρη τρύπα. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας; «Πιράνχας» τα είχε χαρακτηρίσει ο προκάτοχός σας.

Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειασθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε κανόνες, διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου, και να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Και μεγάλος μας σύμμαχος σ΄ αυτή τη μάχη είναι ο πολίτης.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής ήταν η άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο μέρες πριν από τις εκλογές, με το οποίο άνοιγε η πόρτα στην εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ:
Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουν πενταπλάσιο κόστος από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να εναρμονιστούν οι τιμές με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από τον εξορθολογισμό συνολικά του συστήματος μπορεί να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ για την Υγεία

Πηγή